Još jedno starinsko, vrlo ukusno i jednostavno jelo našeg Međimurja. Nekada, u siromašnijim težačkim obiteljima, gdje je trebalo nahraniti puno gladnih usta, žemljenjača se pripremala od ostataka starog kruha, dok se u imućnijim obiteljima pripremala isključivo sa žemljama pa je otuda i dobila naziv.
Sastojci:
Osnovni sastojci:
● 250 g suhih žemlji ili bijelog kruha
● 2 jaja
● šećer prema ukusu
● 200 ml kiselog vrhnja
● 400 ml mlijeka
Ostali sastojci:
● 100 g mljevenog maka
● 150 ml mlijeka
● 1 jušna žlica ruma
● 1 vanilin šećer
● 2-3 jušne žlice grožđica
● ribana korica pola limuna
Priprema:
- Mak prelijte sa 150 ml kipućeg mlijeka, dodajte žlicu ruma, dobro promiješajte i ostavite da se hladi. Po želji u vrući mak možete dodati i grožđice, ali nije obavezno.
- Žemlje ili kruh (zajedno s korom) izrežite na manje kockice debljine otprilike 1,5-2 cm, složite na plitki pleh te malo zapecite u pećnici tek toliko da zamiriši po kruhu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohlade.
- U posudi pomiješajte (kuhačom) jaja sa šećerom i vanili šećerom (dodajte 5-6 jušnih žlica šećera, ovisi koliko volite slatko), a zatim dodajte kiselo vrhnje i mlijeko i lagano promiješajte. Slobodno vam ostanu grudice vrhnja, a po želji možete još dodati i 2-3 jušne žlice svježeg kravljeg sira. Sada smjesi dodajte kockice kruha, mak i limunovu koricu te sve zajedno lagano izmješajte.
- Smjesu prelijte u namašćen dublji protvan za pečenje ili vatrostalnu keramičku zdjelu (dimenzije 29×20 cm), te je malo zagladite kako bi se ravnomjerno rasporedila.
- Uključite pećnicu na 200°C (vrijeme zagrijavanja vam je taman dovoljno da smjesa malo odstoji i dodatno se upije) i pecite u vrućoj pećnici otprilike 30-35 minuta. Pečenu žemljenjaču prekrijte suhom krpom i ostavite da se ohladi.
Klasična žemljenjača najčešće se posluživala topla ili mlaka kao samostalni večernji obrok, dok se žemljenjača s makom posluživala kao zamjena za desert. Prema osobnom ukusu možete je poslužiti toplu ili hladnu posipanu šećerom u prahu.
Izvor: coolinarika.com