TROGIRSKI RAFIOLI: Tradicionalni recept za čuvene trogirske kolače

TROGIRSKI RAFIOLI: Tradicionalni recept za čuvene trogirske kolače

Prema legendi trogirski rafioli dobili su naziv prema gospođici Rafioli koja je zatočena u kuli dane kratila pečenjem kolača. Recept za ove fine kolače objavio je HRT u svojoj seriji “Slatka kuharica”.

Sastojci:

    Tijesto:
    ▪ 50 dag glatkog brašna
    ▪ 2 vrećice vanilin šećera
    ▪ 5 dag šećera
    ▪ 6 jaja
    ▪ 10 dag masti
    ▪ 25 ml ruma
    ▪ 50 ml mlijeka
    ▪ 50 ml ulja
    ▪ malo soli
    ▪ 1 dcl vode

    Nadjev:
    ▪ 50 dag badema
    ▪ 10 dag masti
    ▪ korica 1 naranče i 1 limuna
    ▪ 2 vrećice vanilin šećera
    ▪ 25 dag kristal šećera
    ▪ ekstrakt maraskina
    ▪ ekstrakt ruže
    ▪ sok od 1 naranče i 1/2 limuna
    ▪ 6 bjelanjaka

Priprema:

Tijesto:
U zdjelu staviti brašno,sol, šećer, vanilin šećer, 6 žumanjaka, rum, ulje i mlijeko te sve izmiješati.
Dodati otopljenu i ohlađenu mast i vodu, te sve dobro izmiješati rukom (tijesto ne smije biti tvrdo).
Ostaviti da malo odstoji.

Nadjev:
Od ukupne količine badema, jednu polovicu prepržiti a drugu preliti vrelom vodom i oguliti koricu.
Sve bademe samljeti, te u istu zdjelu dodati kristal šećer, naribanu koricu naranče i limuna, vanilin šećer, otopljenu mast, sok naranče i limuna (u ovaj sok dodati, po želji, malo ekstrakta maraskina i ekstrakta ruže). Sve zajedno dobro izmiješati i na kraju dodati 6 blago tučenih bjelanjaka.

Završno:
Tvrdu površinu posuti brašnom irazvaljati tijesto što tanje. Napraviti krugove promjera 10 cm. Na sredinu svakog “kruga” staviti filu,preklopiti na pola, i rubove pritisnuti vilicom. Peći na
100-150°, oko 20 min. Kad se kolači ohlade, premazati vodom pomoću kista, te uvaljati u šećer.

Pogledajte video o tradicionalnim trogirskim rafiolima i jednom modernoj varijanti ovih finih kolača:

Foto: HRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)