Prema legendi trogirski rafioli dobili su naziv prema gospođici Rafioli koja je zatočena u kuli dane kratila pečenjem kolača. Recept za ove fine kolače objavio je HRT u svojoj seriji “Slatka kuharica”.
Sastojci:
Tijesto:
▪ 50 dag glatkog brašna
▪ 2 vrećice vanilin šećera
▪ 5 dag šećera
▪ 6 jaja
▪ 10 dag masti
▪ 25 ml ruma
▪ 50 ml mlijeka
▪ 50 ml ulja
▪ malo soli
▪ 1 dcl vode
Nadjev:
▪ 50 dag badema
▪ 10 dag masti
▪ korica 1 naranče i 1 limuna
▪ 2 vrećice vanilin šećera
▪ 25 dag kristal šećera
▪ ekstrakt maraskina
▪ ekstrakt ruže
▪ sok od 1 naranče i 1/2 limuna
▪ 6 bjelanjaka
Priprema:
Tijesto:
U zdjelu staviti brašno,sol, šećer, vanilin šećer, 6 žumanjaka, rum, ulje i mlijeko te sve izmiješati.
Dodati otopljenu i ohlađenu mast i vodu, te sve dobro izmiješati rukom (tijesto ne smije biti tvrdo).
Ostaviti da malo odstoji.
Nadjev:
Od ukupne količine badema, jednu polovicu prepržiti a drugu preliti vrelom vodom i oguliti koricu.
Sve bademe samljeti, te u istu zdjelu dodati kristal šećer, naribanu koricu naranče i limuna, vanilin šećer, otopljenu mast, sok naranče i limuna (u ovaj sok dodati, po želji, malo ekstrakta maraskina i ekstrakta ruže). Sve zajedno dobro izmiješati i na kraju dodati 6 blago tučenih bjelanjaka.
Završno:
Tvrdu površinu posuti brašnom irazvaljati tijesto što tanje. Napraviti krugove promjera 10 cm. Na sredinu svakog “kruga” staviti filu,preklopiti na pola, i rubove pritisnuti vilicom. Peći na
100-150°, oko 20 min. Kad se kolači ohlade, premazati vodom pomoću kista, te uvaljati u šećer.
Pogledajte video o tradicionalnim trogirskim rafiolima i jednom modernoj varijanti ovih finih kolača:
Foto: HRT