Tiritli – stari slavonski kolačići

tiritli-1

Stari slavonski kolač, koji se inače punio nadjevom od oraha (kao za orehnjaču), spominje se u brodskim novinama iz 1937. godine, recept je objavljen u knjizi “101 brodska priča” Zvonimira Toldija. Odnedavno je proglašen slavonskobrodskim jestivim suvenirom.

Sastojci:

  • 40 dag brašna,
  • 10 dag maslaca,
  • 2 žlice šećera,
  • 2 žumanca,
  • cca 4-5 žlica kiselog vrhnja,
  • nadjev po želji – od oraha, maka ili domaći pekmez,
  • šećer u prahu za posipavanje

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto. Tanko ga razvaljajte, a zatim kotačićem izrezujte pravokutnike veličine otprilike 8×8 centimetara.
Na sredinu svakog pravokutnika stavite malo nadjeva. Jedan kut prebacite preko nadjeva, kao na slici.
Zatim jednu bočnu stranu presavijete da nadjev ne bi iscurio.
I na kraju presavijete na isti način i drugu stranu tiritla. Još malo stisnite krajeve da ne bi nadjev iscurio. Možete krajeve prije savijanja malo premazati bjelanjcem da se jastučić zalijepi (tek radi sigurnosti).

tiritli-2

Rasporedite tiritle na lim obložen papirom za pečenje pa ih pecite otprilike 15 minuta na 200 °C.
Još vruće pospite šećerom u prahu.

Izvor: coolinarika.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)