Tradicionalni recept za vrbovečku peru kao rezultat daje primamljivu slanu pitu koja bi, bar što se izgleda tiče, mogla biti daleka sestra popularne pizze! Nadjev ove pere je mješavina domaćeg sira, vrhnja i kukuruznog brašna.
Sastojci (za 10 osoba):
- Za tijesto:
● 1 vrećica suhog kvasca
● 600 g glatkog brašna
● 100 g maslaca
● sol
● 300-400 ml mlijeka
Za nadjev:
● 700 g svježeg kravljeg sira
● 2 žlice Kukuruznog brašna
● 300 ml kiselog vrhnja
● 2 jaja
● sol
● 80 g maslaca
Priprema:
- Od brašna pomiješanog sa suhim kvascem, omekšanog maslaca, soli i mlakog mlijeka umijesite glatko, srednje tvrdo tijesto.
- Razvaljajte ga prst debelo i stavite u namašćeni lim (vel. 40×40 cm). Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite neka stoji 15-ak minuta.
- Za to vrijeme pripremite nadjev: električnom miješalicom usitnite kravlji sir, dodajte kiselo vrhnje, jaja, kukuruzno brašno i sol, pa sve zajedno dobro izmiješajte.
- Tijesto premažite pripremljenim nadjevom, rubove tijesta povijte prema sredini, a po površini rasporedite maslac narezan na listiće.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 minuta.
Recept & foto: coolinarika.com