Hrvatsko Ministarstvo kulture 2007. proglasilo je pripremu rudarske greblice nematerijalnim kulturnim dobrom. Priprema ovoga “tenkog kolača” veže se uz povijest rudarstva u Rudama kod Samobora.
Prvo je to bio uobičajeni obrok za rudare, a s vremenom prerastao u slani kolač nazvan po tradicijskom drvenom alatu greblici.
Najpoznatija priprema je ona sa sirom i orasima te sirom i zelenjem, kao što su špinat, blitva ili kopriva. U Rudama se izrada greblice prenosi s koljena na koljeno, a njoj u čast nazvana je i tradicionalna folklorna manifestacija početkom srpnja u Rudama.
Sastojci:
Tijesto:
- 35 dag brašna
- 2 dl vrhnja
- 3 žlice ulja
- 1/2 dl mlakog mlijeka (dodati po potrebi dok tijesto ne postane meko)
- 1 žlica soli (bez vrha)
- 1 žumanjak
- 1/2 žličice germe
Nadjev:
- 1 kravlji sir srednje veličine
- 1 cijelo jaje i preostali bjelanjak
- 5 dag mljevenih oraha (umjesto oraha može se dodati špinat ili blitva)
- malo soli
Priprema:
Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i pustiti ga da odstoji pola sata. Zatim ga razvaljajte ga u dvostrukoj veličini protvana (60 x 40 cm).
Na polovicu tijesta stavite nadjev i preklopite ga drugom polovicom.
Rubove savijte prema gore da nadjev ne iscuri van.
Stavite kolač u prethodno namašćeni protvan i nakon toga u pećnicu. Greblicu pecite 20-25 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva C.
Pečenu greblicu premažite margarinom ili maslacem dok je još vruća.
Foto: Turistička zajednica grada Samobora