Presnac (presnec, presnoc) je poznata slastica otoka Krka, i priprema se gotovo u svim mjestima na otoku po vrlo sličnoj recepturi
Sastojci:
Tijesto:
- 0,25 kg brašna,
- 0,05 kg šećera,
- 0,05 kg masti,
- jedno jaje,
- malo soli
Nadjev:
- 1 kg mladog ovčjeg sira,
- 0,25 kg šećera,
- 0,10 kg brašna,
- 6 kom žumanaca,
- korica od limuna,
- vanilin šećer
Priprema:
Tijesto:
Od 0,25 kg brašna, 0,05 kg šećera, 0,05 kg masti ili maslaca, jedno jaje, malo soli, zamijesi se tijesto kao za makarune i oblikuje u obliku pogače.
Pustiti tijesto da malo odmori pa ga izvaljati u okrugli oblik veličine jednog većeg metalnog tanjura ili dva manja i još šire za otprilike jednu trećinu.
Na kraju ga na pravilan oblik izrezati nareckanim kotačićem.
To tijesto služi kao plašt u koji se umota smjesa od sira.
Nadjev:
Mladi sir usitniti, šećer i žumance malo izmiješati, začiniti, dodati sir i brašno, lagano spojiti i staviti u pripremljeno tijesto, poravnati.
Tijestu djelomično rubove zatvoriti, u razmaku od 5 cm tijesto uštipnuti tj. ukrasiti.
Tako složen presnac peče se u pećnici na umjerenoj vatri dok lijepo porumeni. Posipa se šećerom u prahu i najčešće poslužuje hladan.
Napomena: Ako nemate metalne tanjure, kolač možete peći i u modlu prikladne veličine.