Fritule su hrvatska slastica koja nalikuje malim krafnama, a pripremaju se u Primorju, Istri i Dalmaciji.
Sastojci:
- 6 kom jogurta,
- 1 kg brašna – glatkoga,
- 3 žumanjka,
- korica od 1 limuna,
- korica od 1 naranče,
- 2 praška za pecivo,
- 4 vrećice vanilin-šećera,
- rum
Priprema:
Sve navedene sastojke, osim praška za pecivo, dobro istučemo kuhačom ili električnim mikserom. Prašak za pecivo dodamo na kraju.
Ostavimo smjesu da kratko odstoji, a zatim je grabimo žlicom i pržimo u vrućem ulju.
Ispečene fritule najbolje je stavljati na papirnati ubrus da upije suvišnu masnoću.
Možemo tijesto zahvatiti i rukom, stisnuti šaku i koliko izađe tijesta (veličina oraha) skidamo žlicom i pržimo u ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju.
Vruće pošećerimo i poslužimo.
Foto: Coolinarika.com