Krčki pršut prvi hrvatski proizvod registriran na EU

prsut-1

Hrvatska je dobila prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla, Krčki pršut je prvi proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

U Službenom listu Europske unije od 14. travnja objavljena je Provedbena uredba Komisije EU od 26. ožujka o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) Krčki pršut, navodi se u priopćenju ministarstva.

Time je Republika Hrvatska dobila prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla odnosno prvi proizvod – Krčki pršut čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Proces zaštite naziva ovog proizvoda započeo je u travnju 2010. kada je Ministarstvu poljoprivrede Mesnica-market “Žužić” iz Krka dostavila zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla Krčkog pršuta.

Nakon provedene procedure Ministarstvo poljoprivrede je u ožujku 2012. donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv Krčki pršut postao zaštićen u Hrvatskoj.

U veljači 2014. Ministarstvo poljoprivrede uputilo je EK zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla Krčki pršut na razini EU i nakon procedure na europskoj razini 14. travnja ove godine objavom navedene Uredbe Komisije naziv Krčki pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka.

Proizvodnja Krčkog pršuta ograničena isključivo na područje otoka Krka, a riječ je o trajnom suhomesnatom proizvodu od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamurenom morskom soli i začinima, sušenom na zraku bez dimljenja te podvrgnutom procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana.

Dugogodišnja tradicija proizvodnje Krčkog pršuta rezultirala je nekim posebnostima u postupku proizvodnje, odnosno posebnim karakteristikama konačnog proizvoda koji se razlikuje od pršuta proizvedenih u bližoj okolici. Krčki pršut blage je arome, karakteristične za sušeno svinjsko meso sporog i dugotrajnog zrenja koja može doći do svog punog izražaja s obzirom da nije prikrivena mirisom dima.

Iz Ministarstva navode i kako su još tri zahtjeva za registraciju oznake podrijetla objavljena u Službenom listu EU radi procedure prigovora na europskoj razini – zahtjevi za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva “Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres”, zaštićene oznake izvornosti naziva “Neretvanska mandarina” te za registraciju oznake izvornosti “Ogulinski kiseli kupus”.

Ovi proizvodi, ukoliko EK ne zaprimi niti jedan prigovor, bit će slijedeće registrirane hrvatske oznake na razini EU, ističu iz Ministarstva poljoprivrede. (Hina)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)