Iški lopiž

iski_lopiz

“Među originalnim jelima zadarskog kraja možda najveći mit veže se uz iški lopiž. Riječ o mesnom jelu, u pravilu janjetini, s dodatkom povrća i aromatičnog mediteranskog bilja, no ključ specijaliteta je u posudi u kojoj se priprema, a izrađuje se od gline na drvenom ručnom kolu. Najstariji povijesni spomen o proizvodnji iške keramike seže u 1530. godinu.” (Slobodna Dalmacija)

Sastojci (za 4 osobe):

  • 80 dag janjetine s kostima (od plećke, buta…),
  • 1 kg krumpira,
  • 1/2 kg mrkve,
  • 1/2 kg graška,
  • 1/2 artičoka,
  • 1/2 kg luka,
  • 10 dag češnjaka,
  • lovorov list,
  • ružmarin,
  • 0,3 l bijelog vina,
  • koncentrat rajčice,
  • ulje,
  • sol,
  • papar

Priprema:

Na ulju popržiti narezani luk. Meso narezati na veće komade te ga zajedno s usitnjenim češnjakom dodati luku. Sve zajedno dinstati dok meso ne ispusti svu tekućinu.
Tada dodati koncentrat rajčice i zaliti bijelom vinom.
Kad se vino reducira, dodati vodu da prekrije meso i kuhati na laganoj vatri 30 minuta.
Nakon toga, dodati krumpir i mrkvu narezanu na veće komade te sve skupa kuhati dok povrće ne omekša. Potom dodati grašak i artičoke te mljevenu crvenu papriku, a po potrebi i ostale začine.
Kratko kuhati dok povrće ne bude gotovo, a cijela smjesa povezana, odnosno kompaktna. Uz iški lopiž prija bijelo vino.

Foto: Zadarski list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)