“Među originalnim jelima zadarskog kraja možda najveći mit veže se uz iški lopiž. Riječ o mesnom jelu, u pravilu janjetini, s dodatkom povrća i aromatičnog mediteranskog bilja, no ključ specijaliteta je u posudi u kojoj se priprema, a izrađuje se od gline na drvenom ručnom kolu. Najstariji povijesni spomen o proizvodnji iške keramike seže u 1530. godinu.” (Slobodna Dalmacija)
Sastojci (za 4 osobe):
- 80 dag janjetine s kostima (od plećke, buta…),
- 1 kg krumpira,
- 1/2 kg mrkve,
- 1/2 kg graška,
- 1/2 artičoka,
- 1/2 kg luka,
- 10 dag češnjaka,
- lovorov list,
- ružmarin,
- 0,3 l bijelog vina,
- koncentrat rajčice,
- ulje,
- sol,
- papar
Priprema:
Na ulju popržiti narezani luk. Meso narezati na veće komade te ga zajedno s usitnjenim češnjakom dodati luku. Sve zajedno dinstati dok meso ne ispusti svu tekućinu.
Tada dodati koncentrat rajčice i zaliti bijelom vinom.
Kad se vino reducira, dodati vodu da prekrije meso i kuhati na laganoj vatri 30 minuta.
Nakon toga, dodati krumpir i mrkvu narezanu na veće komade te sve skupa kuhati dok povrće ne omekša. Potom dodati grašak i artičoke te mljevenu crvenu papriku, a po potrebi i ostale začine.
Kratko kuhati dok povrće ne bude gotovo, a cijela smjesa povezana, odnosno kompaktna. Uz iški lopiž prija bijelo vino.
Foto: Zadarski list