Varaždinske Toplice postale dio međunarodne mreže termalnih povijesnih gradova

Varaždinske Toplice postale dio međunarodne mreže termalnih povijesnih gradova
Foto: HTZ

Varaždinske Toplice, najveće i najstarije toplice u Hrvatskoj, savršen su primjer njegovanja tradicije terapeutskog korištenja termalne vode.

S arheološkim lokalitetom Aquae Iasae, kojeg su izgradili stari Rimljani kao lječilište, svetište i proročište s javnim, kultnim i kupališnim namjenama, nastavljena je tradicija staropanonskog plemena Jasi u korištenju ljekovitih izvora termalne vode. Varaždinske Toplice od 1820. imaju stalni liječnički nadzor, a od 1838. i stalnu liječničku službu, čime počinje djelovati termalno lječilište u modernoj povijesti. Tijekom 19. stoljeća bile su mondeno srednjoeuropsko lječilište, izdavale su se brošure na stranim jezicima, flaširala se ljekovita voda, a kulturan život grada bio je bogat i raznovrstan.

U Europi se nalaze i brojni drugi gradovi s toplicama s jedinstvenim urbanim osobnostima i arhitektonskim stilovima te različitim tradicijama toplica. Izgrađeni su na temelju kupanja u termalnim vodama, kao i njihove konzumacije. Međunarodna neprofitna udruga pod nazivom Europska udruga povijesnih termalnih gradova (EHTTA) osnovana je radi stvaranja trajne europske organizacije s ciljem formiranja mreže gradova koji se mogu pohvaliti prepoznatljivom tradicijom termalnih voda i bogatom baštinom. Teži se očuvanju njihove povijesti te zaštite njihove kulturne baštine kao termalnih gradova, a uz sve to definirale bi se i kreativne i inovativne politike promocije i poboljšanja. Isto tako, kroz djelovanje Udruge cilj je ojačati suradnju termalnih gradova i lječilišta na transeuropskoj razini.

Kroz svoje djelovanje, EHTTA je formirala i Europsku rutu povijesnih termalnih gradova. Riječ je o kulturnoj ruti, certificiranoj od strane Vijeća Europe, kao međunarodnoj mreži održivih turističkih destinacija koje su bogate povijesnim i kulturnim nasljeđem te koje koriste mineralnu vodu za zdravlje i blagostanje.

Skupština ove međunarodne udruge je krajem siječnja donijela odluku o novim članicama koje su morale zadovoljiti brojne kriterije te su Varaždinske Toplice primljene u termalnu obitelj. Najznačajniji oblici turizma za ovu destinaciju, kulturni i zdravstveni, time dobivaju jaču prepoznatljivost i vidljivost, kao i brojne promotivne prednosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)