IMOTSKA TORTA: Čaroban okus daju joj bademi i nekoliko kapi maraskina

Imotska torta

Iako svojom vanjštinom može podsjetiti na svakako poznatiju linzer tortu, imotska je torta svojim nadjevom od badema i nekoliko kapi maraskina – opojnog likera od višanja maraski, pravi predstavnik podneblja iz kojeg je potekla.

Sastojci:

    Za tijesto:
    ▪ 200 g oštrog brašna
    ▪ 140 g maslaca
    ▪ 60 g šećera
    ▪ 1 žumance ili manje jaje

    Za nadjev:
    ▪ 5 jaja – srednje veličine
    ▪ 300 g šećera
    ▪ 300 g badema
    ▪ 30 ml likera maraskina
    ▪ limunova korica
    ▪ 1 vanilin šećer

    Za posipavanje:
    ▪ šećer u prahu

Priprema:

  1. Od brašna, maslaca, šećera i žumanaca umiješajte prhko tijesto, razvaljajte tanko i obložite dno i stranice oblika za tortu. Preostali dio tijesta razvaljajte i ukrasnim kotačićem izrežite trake široke oko 1 cm.
  2. Za nadjev jaja sa šećerom pjenasto izmiješajte, dodajte mljevene bademe, liker maraskino, limunovu koricu i vanilin šećer. Sve dobro izmiješajte i nalijte na tijesto u pripremljenom obliku za torte.
  3. Po vrhu nadjeva složite ukrasnu mrežu od tijesta narezanog na trake, a na svakom mjestu na kojem se trake križaju utisnite po jedan oguljeni badem.
  4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 200°C 45-50 minuta.
  5. Kad je torta gotova, ostavite je u isključenoj i otvorenoj pećnici dok se ne ohladi.
  6. Prije posluživanja tortu pospite šećerom u prahu.

Savjet:
Ako torta prilikom pečenja prerano dobiva boju na gornjoj strani, prekrijte je papirom za pečenje.

Izvor: coolinarika.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)