Rožata je tradicionalna dalmatinska slatica, neki za nju kažu da je ponos dalmatinskog slastičasrtva. U Dubrovniku je nazivaju rozata, a ponegdje i rožada.
Sastojci:
- 1/2 l mlijeka,
- 6 jaja,
- 6 žlica šećera,
- 2 vrećice vanilin šećera,
- korica neprskanog limuna,
- liker od latica ruže (ili nekoliko kapi ekstrakta od ruže)
Za karamel:
- 200 g šećera
Priprema:
Šećer i vanilin šećer pomiješati s mlijekom, prokuhati i maknuti s vatre da se ohladi.
Izmiksati jaja i pomiješati ih s ohlađenim mlijekom, naribati koricu limuna i dodati par kapi likera od ruže.
Rastopiti šećer (200 grama) do faze karameliziranja ( paziti da ne zagori ). Pažljivo ga razliti po stranama posude u kojoj se rozata peče i pustiti da se ohladi.
Smjesu uliti u posudu s karamelom, te istu posudu staviti u veći protvan s vodom, tj. vodenu kupelj.
Rožatu, naravno, možete peći i u manjim posudama, tako da u svakoj posudi bude količina za jednu osobu. U tom slučaju svaku od tih posuda preliti karamelom.
Rozatu stavite peći u zagrijanu pećnicu 45 minuta na 150 °C.
Kad se rozata ohladi, tankim nožem je odvojite od stijenke posude u kojoj se pekla, na posudu stavite tanjur, pritisnite i okrenite.
Za kraj, pokapajte s još par kapi likera od latica ruže.
Foto: Flickr/Rie NAKAYA
One thought on “Rožata (rozata, rožada)”