Hrapoćuša – brački slatki afrodizijak

hrapocusa

Hrvatsko Ministarstvo kulture je, nakon kulena, arambašića, soparnika, ličkog sira i bračkog vitalca, sredinom 2012. godine proglasilo i tortu hrapoćušu zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Ova ukusna torta potječe iz Dola na Braču i svaka dolska obitelj ima svoj “tajni” recept. Hrapoćušu, koja se zbog svojih sastojaka još naziva i bračkim slatkim afrodizijakom, jedinstvena je po svom hrapavom i rustikalnom izgledu, a dobila je naziv po lokalnom kamenu “hrapoćuša”, crvenkaste boje koji se koristio u gradnji podzida, suhozida, stambenih i gospodarskih sklopova u Dolu a na koji izgledom podsjeća.

Kaže li se točno hrapaćuša, hropoćuša ili hrapoćuša? Sva tri imena, naime, vežu se uz tortu koju pripravljaju žene Dola na Braču kao dar odlaze na brojne bračke svadbe i pakiraju se za rođendane. Torta je zaštićena kao hrapoćuša, ali razumijet će vas i ako koristite druge inačice.

Dolska udruga za zaštitu starina, kulture i starih običaja, te ekologije koja nosi ime te torte dokazivala je izvornost i autentičnost te slastice pune četiri godine da bi se trud napokon isplatio pa se hrapoćuša našla u društvu soparnika, sinjskih arambašića, slavonskog kulena, ličkog sira škripavca, ali i bračkog vitalca.

Sastojci (za 12 osoba):

Za biskvit:

  • 12 žumanjaka,
  • 4 bjelanjka,
  • 12 žlica šećera,
  • 4 žlice tople vode,
  • 12 žlica brašna,
  • malo ruma,
  • po guštu vanilije,
  • malo korice od limuna

Za preljev:

  • pola kg šećera,
  • 3/4 kila pripolovljenih oraha,
  • 8 bjelanjaka

Priprema:

Dvanaest žumanjaka, četiri bjelanjka i dvanaest velikih žlica šećera miješa se kao za biskvit i dodaje se četiri velike žlice tople vode, dvanaest žlica brašna, malo ruma, vanilija i korica od limuna. Učinite smjesu i ispečete u kalupu za tortu.
U banjamariju onda zažutite pola kg šećera, malo manje od trikvarta kila pripolovljenih jezgri od oraha i osam bjelanjaka. Kad požuti, smjesu pažljivo istresete na pripremljeni i ohlađeni biskvit te ga cijeloga njome obložite, kako vrh tako i sa strane.
Sve skupa još jedan put vratite u špaher tek toliko da se posuši.

Recept: braconline.com, Foto: coolinarika.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)