EN PRIMEUR: U Zagrebu predstavljena mlada vina iz Slavonije, Dalmacije, Međimurja…

EN PRIMEUR: U Zagrebu predstavljena mlada vina iz Slavonije, Dalmacije, Međimurja...
Foto: M. Petković

Udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae i HGK, u četvrtak, bili su još jednom domaćini popularne vinske svečanosti En Primeur u Zagrebu na kojoj je više od 60 vinara predstavilo graševinu, pošip, pušipel te druge sorte iz tri vinske regije: Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.

Uzvanici, stručna javnost i građanstvo rado se odazivaju na En Primeur, što rast broja izlagača i posjetitelja dokazuje. Jedinstvena je to prilika za degustaciju mladih bijelih vina posljednje berbe, prije izlaska na tržište, kao i degustaciju crvenih vina starijih godišta.

EN PRIMEUR: U Zagrebu predstavljena mlada vina iz Slavonije, Dalmacije, Međimurja...
Foto: Press

Predstavnici vinskih regija i etablirani vinari osvrnuli su se na berbu 2018. godine i podijelili s nama svoja iskustva.

Berba 2018. u Slavoniji

Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica o berbi 2018. u Slavoniji kaže: “Berba 2018. godine, što se tiče uroda, bila je nešto obilnija u odnosu na prethodnu. Imali smo berbu koja nam je osigurala jednu zalihu vina, a kvaliteta je vrlo dobra te ima odličnih vina. Na En Primeuru prezentirali smo presjek godine, gdje su sommelieri, vlasnici i voditelji restorana, barova, hotela, F&B manageri, distributeri i ostali stručnjaci dobili uvid u to kako smo doživjeli ovu godinu i u kvalitetu vina, a vidjet će se i kakva smo vina proizveli u tri različite regije. S obzirom na odličnu kvalitetu grožđa koju smo imali prilikom berbe, tržište može očekivati izvanredna vina.“

Vina Tandara iz Kutjeva osvojila su domaće tržište, ali i ona u EU i Švicarskoj. Zanimljivo da se na čelu ove vinarije nalaze žene, Zorica i Marijana Tandara.

Berba 2018. u Međimurju

“Iza nas je jedna od težih vinogradarskih godina, koja je sa vegetacijom krenula vrlo kasno. Oborina je bilo dosta, ali pravilno raspoređenih, pa je berbu dočekalo kvalitetno i zdravo grožđe. Zbog vlažnije godine i hladnijih noći od druge polovice kolovoza te ne pretjerano rane berbe dobili smo opet rezultat koji skoro svake godine daje Međimursko vinogorje. Vina su vrlo svježa, s laganijim do srednjim alkoholima i izražene voćnosti. Vina laka za razumjeti, u što će se posjetitelji moći uvjeriti na kušanju”, kazao je David Štampar, predsjednik udruge Hortus Croatiae, u svom osvrtu na međimursku vinogradarsku sezonu.

Berba 2018 u Dalmaciji

Ivica Kovačević, predsjednik udruge Vina Dalmacije podijelio je s nama iskustva berbe 2018. u Dalmaciji: “Još jedna posebna vinogradarska godina koju su definirale idealne padaline tijekom vegetacije i optimalne temperature koje su pogodovale dozrijevanju grožđa. Ovo je bila jedna od onih berbi koju odlikuju dobri prinosi i odlična kvaliteta grožđa. Kako je područje Dalmacije po uvjetima uzgoja heterogeno, uz izvrstan rad vinogradara i umijeće naših enologa mogu se očekivati svježi i lagani pošipi i ostala bijela vina, ali isto tako i moćni pošipi. Na ovom kušanju mladih vina uvjerit će se i posjetitelji u posebnost ove berbe. Vjerujemo da će se o berbi 2018. pričati sljedećih godina kao o izuzetnoj i koja se u vinarskim krugovima pamti s posebnim zadovoljstvom. Posebno bi Plavac mali trebao biti zapamćen po berbi 2018., za što ćemo ipak potvrdu morati pričekati nekoliko godina.“

Vinarija Terra Madre iz Komarne nakon 26 godina rada počela je izvoziti vino u SAD.

“Od prošlogodišnje berbe očekujemo zaista puno. Prije svega kada govorimo o kvaliteti vina ali i izvozu, odnosno o užitku za domaće nepce i turiste. Ohrabruje činjenica da je u prvih 10 mjeseci izvoz vina porastao za više od 22 posto, u odnosu na lani, i to u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca; vina više cjenovne kategorije. Dokaz je to da nas sve više počinju cijeniti i izvan granica Lijepe naše”, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević.

Kovačević je dodao kako vjeruje da će novi Zakon o vinu biti novi zamašnjak u razvoju vinarstva i to posebice u proizvodnji vrhunskih vina sa zemljopisnim podrijetlom gdje će ključnu ulogu u stvaranju i brandiranju vina upravo dobiti vinari i regionalne udruge proizvođača.

Ovogodišnji En Primeur potvrdio je snagu i kvalitetu hrvatskih vinogradara i vinara iz predstavljenih regija. Hrvatska vina postaju sve prepoznatljivija na europskom, pa i svjetskom tržištu, o čemu svjedoče brojne nagrade koje iz godine u godinu osvajaju hrvatski vinari sa svojim vinima. Dojmovi o berbi vinogradara iz Dalmacije, Međimurja te Slavonije i Podunavlja govore o tome kako Hrvatska obiluje bogatom vegetacijom i izvrsnim klimatskim uvjetima, što utječe na proizvodnju lepeze vinskih sorti koje zadovoljavaju i najistančanija nepca svjetskih kušača, stručnjaka i sommeliera.

Notu tradicije, notu modernosti i notu berbe za pamćenje imali smo prilike doživjeti na manifestaciji En Primeur 2019. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)