Na dan Feste svetog Vlaha predstavljen pretprogram 70. Dubrovačkih ljetnih igara

Predstavljanje pretprograma 70. Dubrovačkih ljetnih igara
Predstavljanje pretprograma 70. Dubrovačkih ljetnih igara | Foto: Press

U sklopu Feste svetog Vlaha i Dana grada Dubrovnika, danas je u Dubrovniku predstavljen pretprogram 70. Dubrovačkih ljetnih igara, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na dvadesetak ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

Na predstavljanju u Festivalskoj palači o pretrpogramu su  govorili  intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini i pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle te ravnateljica Ivana Medo Bogdanović. Svoju podršku je u ime Grada Dubrovnika izrazila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te u ime Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, zamjenica župana.

Slavna pijanistica Yuja Wang koja dolazi na svoj prvi nastup u Hrvatskoj
Slavna pijanistica Yuja Wang koja dolazi na svoj prvi nastup u Hrvatskoj | Foto: Press

Pretprogram 70. Dubrovačkih ljetnih igara, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na dvadesetak ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, javnosti su predstavili intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini i pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle te ravnateljica Ivana Medo Bogdanović u subotu, 2. veljače u Festivalskoj palači, u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana grada Dubrovnika. Svoju podršku je u ime Grada Dubrovnika izrazila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te u ime Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, zamjenica župana.

Jedan od najstarijih i najprestižnijih europskih festivala, koji je još od davne 1956. godine član Europske udruge festivala, naredne će sezone u svojoj velikoj, sedamdesetoj obljetnici, u 47 dana trajanja, brojnoj domaćoj i inozemnoj publici predstaviti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi. Svoj konceptualni okvir sedamdesete Dubrovačke ljetne igre zasnivaju na krilatici Mitovi grada.

“Program objedinjuje najkvalitetnije hrvatske umjetnike, vrhunska gostovanja inozemnih umjetnika, rastvarajući mitologiju europskog kulturnog naslijeđa, mitove Dubrovnika i mitove samog festivala uz propitkivanje prošlosti i budućnosti ambijentalnosti te njegovanje suodnosa tradicije i modernosti. Vlastita produkcija ostaje i dalje nezaobilaznom okosnicom dramskog programa, potvrđujući nacionalni, kulturni i povijesni identitet koji su Dubrovačke ljetne igre gradile tijekom svog dugogodišnjeg postojanja, uz njegovanje modela Festivalskog dramskog ansambla kao specifikuma”, naglasila je intendantica Dora Ruždjak  Podolski.

Sedamdesete Dubrovačke ljetne igre bit će svečano otvorene u srijedu, 10. srpnja 2019. ispred crkve sv. Vlaha prema scenariju i u režiji intendantice Igara Dore Ruždjak  Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića, a uz nastup Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera, koji je zasigurno jedan od najboljih europskih orkestara, i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Ivana Repušića i uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla.

Prvi premijerni dramski naslov obljetničke godine bit će jedna od najpoznatijih tragedija velikog Williama Shakespearea “Hamlet” u režiji Paola  Magellija koji će Festivalski dramski ansambl igrati na mitskom Lovrjencu od 27. do 31. srpnja. Paolu Magelliju, redatelju nekih od mitskih predstava Igara poput “Feničanki” i “Grižule”, ovo je prva režija na Igrama nakon 2006. godine kada je na Medarevu postavio “Ptice” prema Aristofanu. Plejadi slavnih glumaca koji su na dubrovačkom Elsinoreu igrali danskog kraljevića, Danielu Dayu Lewisu, Dereku Jacobiju, Radi Šerbedžiji, Goranu Višnjiću i drugima, ovo se ljeto pridružuje Frano  Mašković. U kolovozu publiku očekuje premijera “Geraniuma “ u režiji Marine Pejnović prema pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki “Otok” iz zbirke “Molitva na šetalištu” Antuna Šoljana. Usiđelicu Maru igrat će Doris Šarić Kukuljica. Potaknuti lanjskim uspjehom programa za djecu, Igre za svoje sedamdeseto izdanje pripremaju praizvedbu glazbeno-scenskog djela “Mali princ” u atriju Kneževa dvora, koje će prema najpoznatijem djelu proslavljenog francuskog pisca Antoinea de Saint- Exupéryja skladati i dirigirati Ivan Josip Skender, a režirati Hrvoje Korbar.

Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera
Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera | Foto: Press

Festivalska će publika i ovog ljeta moći pogledati izbor iz proze Ranka Marinkovića “Pod balkonima” u režiji Darija  Harjačeka i dramatizaciji  Vedrane   Klepice i redatelja predstave. Nataša Kopeč dobitnica je Orlanda za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 69. Igara upravo za ulogu Olive u predstavi “Pod  balkonima” smještenoj u park kampusa Sveučilišta u Dubrovniku.

Dramski program 70. Igara uključuje i gostovanja ponajboljih recentnih hrvatskih dramskih predstava, pa će tako Rene Medvešek u parku Gradac za dubrovačku publiku postaviti hit predstavu “Tko pjeva zlo ne misli” Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Inspiriran scenarijem Kreša Golika za jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, nastalom na temelju “Dnevnika maloga Perice” Vjekoslava Majera iz 1942., Medvešek je režirao kazališni potpourri koji rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba. Ova predstava slijedi europsku kazališnu praksu koja kultne filmove tretira kao kulturno blago kako bi nadahnula nove generacije gledatelja.

Na 70. Igrama bit će izveden balet u dva čina "Četiri godišnja doba"
Na 70. Igrama bit će izveden balet u dva čina “Četiri godišnja doba” | Foto: Press

Ljubitelje baleta na 70. Igrama očekuje balet u dva čina “Četiri godišnja doba” u koreografiji Ilije  Živoja  na glazbu Maxa Richtera prema Vivaldiju i izvedbi jednog od najboljih svjetskih baleta, ruskog Marijinski  teatra, čije gostovanje predstavlja jedinstven nacionalni i regionalni događaj. Ekskluzivan plesni program je i komad za četiri plesača “A Love  Supreme“, nastao na glazbu Johna Coltranea po čijem poznatom jazz albumu ples nosi ime. Koreografiju potpisuju slavna Anne  Teresa  De  Keersmaeker i Salva  Sanchis, a produkciju jedan od najuglednijih europskih ansambala, belgijski Rosas.

Glazbeni program 70. Igara donosi velika imena i izuzetne programe, a otvorit će ga 11. srpnja 2019. veliki gala koncert Orkestra Državne opere Donje Saske i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić s vrsnim solistima – sopranisticom Evelin Novak, mezzosopranisticom Khatunom   Mikaberidze, tenorom Tomislavom Mužekom i bas-baritonom Tobiasom  Schabelom, pod dirigentskom palicom mo . Ivana Repušića, na otvorenoj festivalskoj pozornici ispred crkve sv. Vlaha, a izvest će Beethovenovu Devetu simfoniju.

U suradnji sa zakladom Caboga Stiftung, uslijedit će koncert nagrađivanih i međunarodno priznatih umjetnika bas-baritona Krešimira  Stražanca uz pratnju pijanista Danijela  Detonija u ljetnikovcu Bunić Kaboga 12. srpnja. Zagrebački solisti nastupit će 14. srpnja u atriju Kneževa dvora s pijanisticom Martinom  Filjak koja svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom redovito oduševljava međunarodnu javnost i kritiku. Zagrebački solisti će ovim nastupom proslaviti svoj stoti nastup na ovoj manifestaciji. Festivalskoj publici će se u atriju Kneževa dvora predstaviti i Ansambl  Esperanza, kao i Zagrebački kvartet koji ove godine slavi svoju stotu obljetnicu djelovanja, a na Igrama će nastupiti s virtuoznom klasičnom gitaristicom Anom Vidović. U Dvoru će koncertirati i Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem dirigenta Franza Antona  Kragera i s istaknutim solistom, trubačem Hakanom   Hardenbergom koji je nastupao s najvećim svjetskim sastavima, a odlikuju ga fenomenalna izvedba i neumorna inovativnost. Orkestar će na Igrama nastupiti i s dirigentom Ivom  Lipanovićem te violinisticom Katarinom  Kutnar. Slavna pijanistica Yuja  Wang kojoj je ovo prvi nastup uopće u Hrvatskoj i klarinetist Andreas  Ottensamer koji je lani oduševio dubrovačku publiku, izvest će zajednički program u Dvoru 6. kolovoza. Izniman interes festivalske publike uobičajen je za koncerte velikog pijanista Iva Pogorelića, koji će na Igrama nastupiti i u obljetničkoj godini, i to 18. kolovoza, te izvesti Bachovu Englesku suitu br. 3, Beethovenovu Sonatu br. 11, Chopinovu Barcarollu te Preludij  op . 45 i Ravelovu trostavačnu kompoziciju Gaspard  de la  nuit. Također u atriju Kneževa dvora čut će se i glazba dubrovačkih ljetnikovaca, jedinstveni program koji publici donosi svih sedam simfonija i komorna djela Luke Sorkočevića. Hrvatski barokni ansambl nastupit će uz dirigenta Hervéa   Niqueta. Jazz poslasticu na taraci tvrđave Revelin priredit će Avishai  Cohen Trio, jazz sastav poznat po nezaboravnim i neponovljivim koncertima, koji predvodi slavni basist, vokalist i skladatelj Avishai  Cohen. Igre će 25. kolovoza veličanstveno zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati talijanski dirigent Enrico  Dindo, uz još jednog Talijana, virtuoznog udaraljkaša mlađe gneracije Simonea  Rubina.

Tradicionalno, dio festivalskog programa bit će nastupi Folklornog ansambla  Linđo, kao i suradnja s dva filmska festivala pa će i dubrovačka publika uživati u najboljim filmskim ostvarenjima iz Pule i Motovuna. Uz filmove i izložbe, festivalsku publiku u sklopu popratnog programa očekuju brojni različiti programi uključujući i premijeru dokumentarnog filma 70 godina Igara autora Vedrana Benića, a u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije i Dubrovačkih ljetnih igara te trodnevni simpozij “Future  of   Ambience“.

– Program i financijski plan 70. Igara koji iznosi 17,8 milijuna kuna usvojeni su jednoglasno na sjednici Vijeća održanoj 28. siječnja u Ministarstvu kulture. Proračun je za 5 milijuna kuna veći od lanjskog plana, naime plan proračuna u veljači 2018. za 69. Igre iznosio je 12,8 milijuna kuna. Za ovo značajno povećanje zahvaljujemo prvenstveno Gradu Dubrovniku koji je osigurao ukupno 6,5 milijuna kuna programskih sredstava što je 103% više u odnosu na lani. Budžet je uvećan i za 700.000 kn sredstava iz europskih fondova koje su Igre dobile za projekte “Future Epics” i “Port of Dreamers”. Na povećanje je utjecao i prihod od vlastitih sredstava zahvaljujući donaciji zaklade Kaboga kao i brojnim sponzorima poput Mastercarda, Hrvatske elektroprivrede, Tele 2 i drugih – kazala je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)