Daruvarske šape su tradicionalni kolači, jedno od onih finih tradicionalnih jela za kojeg vam ne treba puno da bi dobili sve. Malo masti, oraha, brašna, da kuća slatko zamiriše i da se probude neka topla i draga sjećanja, piše HRT.
Sastojci:
- 450 g brašna
- 210 g oraha
- 200 g šećera
- 200 g svinjske masti
- 2 jaja
- šećer u prahu – za posip
Postupak:
Brašno, šećer, mast, jaja i orahe zajedno pomiješamo. Prvo miješamo smijesu kuhačom, zatim rukama. Smjesu za šape stavimo u hladnjak na par minuta da se stisne. Za to vrijeme kalupe za šape namažemo masti i posipamo brašnom.
Zatim kalupe punimo načinjenim tijestom te pečemo u pećnici na 170 stupnjeva, 25 minuta. Kada su šape pečene, iz kalupa ih vadimo dok su još vruće.
Još ih samo treba posuti šećerom u prahu i uživati u okusu i mirisu tradicije.
Foto: HRT