KUKURUZNA ZLEVANKA: Po originalnom receptu iz 19. stoljeća!

Kukuruzna zlevanka

“Na požutjelim stranicama nađoh jedan stari hrvatski recept za zlevanku još iz 19. stoljeća. Nisam mogla odoljeti a da ne napravim original, i kao takav ga dijelim sa vama. Radila sam točno po receptu. Koristila sam kukuruzno brašno s mlina (vodenice) i domaća, svježa jaja s gotovo narančastim žumanjcima. Zato je boja toliko intenzivna.”

Sastojci:

  1. 3 žumanca
  2. 1-2 žlice šećera
  3. 1 žličica soli
  4. 1 žličica limunove korice
  5. 3 žlice otopljene masti (ili putra)
  6. 1/2 litre mlijeka
  7. 1/2 litre (300g) kukuruznog brašna (ili kukuruzne krupice)
  8. 2 dag svježeg kvasca + malo šećera
  9. 3 bjelanjka + prstohvat soli

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješati sastojke redom kojim su pisani… dakle, pjenasto umutiti žumanca sa šećerom, soli i limunovom koricom, dodati rastopljenu mast (ili puter), sve razmutiti s mlakim mlijekom, zatim dodati brašno, izmiješati u kompaktnu smjesu i dodati sa šećerom razmrvljeni kvasac. Pustiti da se tijesto digne.
  2. Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca s malo soli (bjelanjke ostaviti u hladnjaku u vrijeme kad se tijesto diže). Zatim lagano kuhačom umiješati snijeg u dignutu smjesu.
  3. U limu za pečenje zažariti 2 žlice masti, uliti smjesu na vruću mast i peći na 180 stupnjeva, cca 30 minuta.

Izvor: VioletLove/coolinarika.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)