Dizana savijača, takozvana gibanica, s makom ili orahom slastica je koja se u Hrvatskom zagorju priprema u svim svečanim prilikama, pa tako i za Božić, Novu godinu ili Uskrs. Gospođa Nada Tučak iz Donje Stubice pobjednica je lokanog natjecanja Babičini kolači, a gibanica je napravila na stotine, objavio je HRT. Evo njenog recepta.
Sastojci:
- svježi kvasac
- šećer
- sol
- mlijeko
- ulje
- 3 jaja (domaća!)
- cca 1/2 kg brašna
- orasi
- limunova korica
- grožđice
- vanilin šećer
Priprema:
Svježi kvasac staviti u toplo mlijeko s malo šećera, rastopiti i razmutiti i ostaviti da se diže.
Kada se uzdigla, od ulja, 3 jaja (obavezno domaća, naglašava gospođa Nada), šećera, malo soli, brašna (otpirlike pola kilograma) zamijesimo tijesto.
Gospođa Nada sve recepte ima u glavi i kaže, u njezinoj kući nema vage.
Jedna od tajni je da u prostoriji gdje se priprema gibanica ili bilo kako tijesto s germom obavezno mora biti toplo. Ako se otvori prozor ili odnekud dođe zrak, onda se tijesto “prehladi”.
Kad se tijesto digne, malo se promijesi i podijeli na dva dijela, u svaki dio stavlja se drugačiji nadjev – u jedan ide nadjev od oraha, u drugi od maka.
Nadjev od oraha napravimo tako da u mljevene orahe stavimo šećer i ‘pofurimo’ ih kipućim mlijekom. Danas se stavljaju razni okusi, doda se limun i/ili limunova korica, doda se vanilin šećer, grožđice obavezno idu.
Na isti način pripremi se i nadjev od maka.
Kada se nadjev stavlja na razvaljeno tijesto treba paziti da ga ne bude previše, ne predebelo… Gibanicu pecite 45 minuta na temperaturi od 180° do 200° C. Ne smije biti niti presvijetla niti pretamna.
Pečenu gibanicu izvadite iz kalupa na podlogu, naopako da se gornja kora ne bi odvojijla.
Nakon toga treba se strpjeti dva sata da se kolač dobro ohladi, i tek onda rezati kriške.
Foto: printscreen/HTV