SALENJACI: Provjereni recept za prhke i ukusne domaće kolače

salenjaci

Salenjaci su jedan od kolača koji se od pamtivijeka pripremaju uoči Božića. Ako ih i vi želite pripremiti, a nemate recept ili niste zadovoljni onim koji imate, evo jednog provjerenog. Salenjaci koje po njemu napravite bit će prhki i ukusni, baš onakvi kakvi trebaju biti!

Sastojci:

  • 2 dag svježeg kvasca
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 250 ml mlijeka
  • 500 g brašna (pola glatko pola oštro)
  • 3 žumanjka
  • 25 dag sala
  • marmelada od šljiva (ili neka druga, po želji)

Priprema:

  1. Kvasac staviti da nabuja u mlako mlijeko. Dodati šećer.
  2. Zamijesiti tijesto od brašna, soli, žumanjaka i nabujalog kvasca. Pokriti i ostavili na toplom dok ne udvostruči obujam.
  3. Razvaljati tijesto i premazati 1/3 sala. Preklopiti i ostaviti da se odmara u hladnjaku pola sata.
  4. Još dva puta razvaljati tijesto, premazati po 1/3 sala i preklapati uvijek na isti način. Nakon svakog preklapanja, ostaviti da se tijesto odmori pola sata.
  5. Razvaljati tijesto nakon trećeg premazivanja, preklapanja i odmaranja, izrazati na pravokutnike i dijagonalno presjeći pravokutnike da dobijemo trokute. Na svaki trokut staviti malo marmelade, zaviti i ostaviti kiflice da narastu pa staviti peći na 200 stupnjeva.
  6. Pečene posuti šećerom u prahu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)