Salenjaci su jedan od kolača koji se od pamtivijeka pripremaju uoči Božića. Ako ih i vi želite pripremiti, a nemate recept ili niste zadovoljni onim koji imate, evo jednog provjerenog. Salenjaci koje po njemu napravite bit će prhki i ukusni, baš onakvi kakvi trebaju biti!
Sastojci:
- 2 dag svježeg kvasca
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 250 ml mlijeka
- 500 g brašna (pola glatko pola oštro)
- 3 žumanjka
- 25 dag sala
- marmelada od šljiva (ili neka druga, po želji)
Priprema:
- Kvasac staviti da nabuja u mlako mlijeko. Dodati šećer.
- Zamijesiti tijesto od brašna, soli, žumanjaka i nabujalog kvasca. Pokriti i ostavili na toplom dok ne udvostruči obujam.
- Razvaljati tijesto i premazati 1/3 sala. Preklopiti i ostaviti da se odmara u hladnjaku pola sata.
- Još dva puta razvaljati tijesto, premazati po 1/3 sala i preklapati uvijek na isti način. Nakon svakog preklapanja, ostaviti da se tijesto odmori pola sata.
- Razvaljati tijesto nakon trećeg premazivanja, preklapanja i odmaranja, izrazati na pravokutnike i dijagonalno presjeći pravokutnike da dobijemo trokute. Na svaki trokut staviti malo marmelade, zaviti i ostaviti kiflice da narastu pa staviti peći na 200 stupnjeva.
- Pečene posuti šećerom u prahu.