Šparoge su zdrava i hranjiva namirnica i prava je šteta ne iskoristiti ih. Uz malo šunke, dobit ćete lagano i ukusno jelo za samo pola sata.
Sastojci:
- 400-500 g istraskih fuža,
- 100 g mekanog dijela šparoga,
- 100 g šunke (narezane na listiće),
- 3 dl miješanog naribanog sira (parmezan, ementaler),
- 2 žlice maslaca i maslinovog ulja,
- žlica Vetege natur,
- sol, papar,
- 100 ml bijelog vina,
- vrhnje za kuhanje (po želji)
Priprema:
U veliku posudu stavite vodu, posolite i stavite kuhati. (Ako kuhate za glavno jelo bit će vam dovoljno za 4-5 osoba, ako je to samo toplo predijelo dovoljno je i za 8 osoba). Kad voda zakuha ubacite kuhati fuže.
U međuvremenu u drugu posudu dodajte ulje i maslac, popržite lagano kuhanu šunku, ubacite svježe, blanširane ili zaleđene šparoge. Dodajte vegetu, papar i soli po potrebi. Dinstajte uz dodavanje vina i malo vode (ako je potrebno) dok šparoge ne omekšaju.
Probajte fuže, ako su kuhane, procijedite ih i vruće ubacite na mekane šparoge. Promiješajte, dodajte sir (po želji možete ubaciti i jedno vrhnje za kuhanje)
Promiješajte i servirajte.
Poslužite toplo uz ribani parmezan, kao toplo predjelo ili dodajte neku dobru salatu po vašem izboru pa može biti i glavno jelo.
Izvor: Coolinarika.com