ISTARSKA JOTA: Izdašno jelo koje je bilo izvrsna obrana od hladnoće i bolesti

Istarska jota

Jota je jedna od izdašnih zimskih maneštri najvećega hrvatskog poluotoka koje su nekoć izvrsno branile od hladnoće i bolesti.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 200 g šarenog graha
  • 500 g kiselog kupusa
  • 300 g krumpira
  • 400 g sušenih rebara ili drugog suhog mesa
  • 80 g pancete
  • 3 češnja češnjaka
  • sol
  • crni papar u zrnu
  • 2 sušeni lovorov list

Priprema:

Očišćeni namočeni grah kratko prokuhajte, ocijedite ga i ponovno stavite kuhati.
U posebnu posudu stavite kuhati oprani kiseli kupus i suha rebra.
Kada grah napola omekša, dodajte ga zajedno s tekućinom kupusu. Dodajte još lovorov list, papar, sol i zajedno nasjeckanu slaninu i češnjak.
Nakon toga umiješajte krumpir narezan na kocke i dalje kuhajte dok sve ne omekša.
Meso izvadite, narežite i poslužite posebno uz jotu.

Savjet:
Jotu po želji možete zgusnuti tako da dio graha i krumpira izgnječite.

Izvor: coolinarika.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)