Jota je jedna od izdašnih zimskih maneštri najvećega hrvatskog poluotoka koje su nekoć izvrsno branile od hladnoće i bolesti.
Sastojci (za 4 osobe):
- 200 g šarenog graha
- 500 g kiselog kupusa
- 300 g krumpira
- 400 g sušenih rebara ili drugog suhog mesa
- 80 g pancete
- 3 češnja češnjaka
- sol
- crni papar u zrnu
- 2 sušeni lovorov list
Priprema:
Očišćeni namočeni grah kratko prokuhajte, ocijedite ga i ponovno stavite kuhati.
U posebnu posudu stavite kuhati oprani kiseli kupus i suha rebra.
Kada grah napola omekša, dodajte ga zajedno s tekućinom kupusu. Dodajte još lovorov list, papar, sol i zajedno nasjeckanu slaninu i češnjak.
Nakon toga umiješajte krumpir narezan na kocke i dalje kuhajte dok sve ne omekša.
Meso izvadite, narežite i poslužite posebno uz jotu.
Savjet:
Jotu po želji možete zgusnuti tako da dio graha i krumpira izgnječite.
Izvor: coolinarika.com