Kombinacija finog rahlog tijesta i slatkog punjenjenja od maka – to je tradicionalna slavonska makovnjača. Ona je idealan desert i savršeni doručak uz šalicu mlijeka. Postoji puno varijacija ovog rcepta, a ovdje donosimo jedan s obilnijim nadjevom, tako da je on idealan izbor za sve one koji obožavaju okus maka. Ako želite nešto tradicionalniji izgled makovnjače, ništa lakše – smanjite količinu maka.
Sastojci:
- Tijesto:
- 1 vrećica suhog kvasca,
- 400 g mekog brašna,
- 50 g šećera,
- 2 jaja,
- 80 g rastopljenog maslaca,
- 1/8 litre (1,25 dl) mlijeka,
- malo soli,
- korica od pola limuna
- 400 g samljevenog maka,
- 150 g šećera,
- 1 vanil šećer,
- 4 žlice meda,
- 1 dl mlijeka,
- 1 žličica cimeta,
- ribana kora od jednog limuna,
- 50 g grožđica
Nadjev:
Priprema:
Kvasac i žličicu šećera otopiti u 5 žlica mlakog mlijeka, ostaviti na toplom 15 min da nadođe.
Brašno prosijati, dodati mu sol, jaja, šećer, preostalo mlijeko, rastopljeni maslac i uzdignuti kvasac, pa dobro izmješati.
Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu nekih 50 minuta.
Kad se digne, podijelite ga na dva dijela.
Svaki dio posebno stavite na pobrašnjenu dasku i razvucite na debljinu 1/2 cm, namažite prethodno pripremljenim nadjevom, zavijte, položite na namašten lim i ostavite još 10 minuta da se diže.
Namažite ih jajetom i pecite u štednjaku na temperaturi od 200 °C 40 minuta.
Nadjev pripremite ovako:
Izmješajte mak, šećer, vanil šećer, med, cimet i ribanu limunovu koricu. Mlijeko stavite da prokuha i njime prelijete mak i dobro promiješajte. Dodajte grožđice i ostavite da se ohladi.
Kad izvadite makovnjaču iz pećnice prekrijte je navlaženom kuhinjskom krpom i tako nek se ohladi. Korica će biti mekana, a makovnjača sočna.
Izvor: Taana / Coolinarika.com