Nekada je bila rezervirana samo za imućne građane otoka Raba. Danas je postala najoriginalniji suvenir, koji je uz poseban užitak za nepce odnio dašak rapske tradicije i povijesti u mnoge krajeve svijeta. Ova torta je nešto što treba raditi u najsvečanijim trenucima, posebno to zaslužuje svojim lijepim izgledom, ali najviše božanstvenim okusom!
Sastojci:
Za tijesto:
▪ 260 g brašna za tanka tijesta
▪ 2 vanilin šećera
▪ prstohvat soli
▪ 2 jaja
▪ 40 g maslaca
▪ 2 žlice mlijeka
Za nadjev:
▪ 400 g oguljenih badema
▪ 400 g šećera
▪ 40 ml Maraskina
▪ 2 jaja
▪ 1 žlica naribane korice naranče
▪ 1 žlica naribane korice limuna
Za ukrašavanje:
▪ 6 kom oguljenih badema
▪ malo Maraskina
▪ šećer u prahu
Priprema:
- U zdjelu stavite brašno, vanilin šećere i prstohvat soli pa izmiješajte. Zatim dodajte jaja, otopljeni maslac, mlijeko i umijesite glatko tijesto. Pripremljeno tijesto umotajte u prozirnu foliju i neka odstoji u hladnjaku 1 sat.
- Dok se tijesto hladi naribajte bademe, dodajte šećer, maraskino (ili amaretto ili liker od naranče), jaja i naribane korice naranče i limuna. Smjesu rukom izmiješajte da se poveže.
- Odstajalo tijesto podijelite na pola. Zatim na pobrašnjenoj podlozi polovicu tijesta pobrašnite i izvaljajte tanko kao za rezance te ga uz pomoć šireg kista očistite od brašna i premjestite na lim na papir za pečenje.
- Kotačićem iscrtajte krivulju u obliku velikog puža s razmakom od 5 cm između svake paralelne zavojite krivulje. Nježno na rezu krivulje razmaknite tijesto da se napravi razmak od 1,5 cm.
- Raspodijelite nadjev po pužu oblikujući ga najprije prstima u valjčiće, a zatim ga uz pomoć dvije vilice nježno poravnajte po pužu te išarajte po vrhu smjese. Na podlozi (pužu) neka obavezno ostane čisti rub od 1 cm na koji će se uz nadjev lijepiti ukrasne trake.
- Preostalo tijesto sjedinite pa izvaljajte na tanko kao za rezance. Kotačićem izrežite trake širine 2 cm. Svaku ukrasnu traku, započevši od sredine, zupčasto nabirite prstima i pritišćite, odnosno lijepite za podlogu i uz rub torte sve okolo naokolo. Ukrasite tortu na početku i na kraju s po 3 ili 4 cijela oguljena badema.
- Tortu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 100 °C s funkcijom ventilator ili na 120°C bez funkcije ventilator oko 40 minuta. Pečenu tortu pošpricajte maraskinom, pustite da se ohladi pa posipajte šećerom u prahu.
Izvor: coolinarika.com