RAPSKA TORTA: Nekada je bila rezervirana samo za imućne građane

RAPSKA TORTA: Nekada je bila rezervirana samo za imućne građane

Nekada je bila rezervirana samo za imućne građane otoka Raba. Danas je postala najoriginalniji suvenir, koji je uz poseban užitak za nepce odnio dašak rapske tradicije i povijesti u mnoge krajeve svijeta. Ova torta je nešto što treba raditi u najsvečanijim trenucima, posebno to zaslužuje svojim lijepim izgledom, ali najviše božanstvenim okusom!

Sastojci:

  Za tijesto:
  ▪ 260 g brašna za tanka tijesta
  ▪ 2 vanilin šećera
  ▪ prstohvat soli
  ▪ 2 jaja
  ▪ 40 g maslaca
  ▪ 2 žlice mlijeka

  Za nadjev:
  ▪ 400 g oguljenih badema
  ▪ 400 g šećera
  ▪ 40 ml Maraskina
  ▪ 2 jaja
  ▪ 1 žlica naribane korice naranče
  ▪ 1 žlica naribane korice limuna

  Za ukrašavanje:
  ▪ 6 kom oguljenih badema
  ▪ malo Maraskina
  ▪ šećer u prahu

Priprema:

 1. U zdjelu stavite brašno, vanilin šećere i prstohvat soli pa izmiješajte. Zatim dodajte jaja, otopljeni maslac, mlijeko i umijesite glatko tijesto. Pripremljeno tijesto umotajte u prozirnu foliju i neka odstoji u hladnjaku 1 sat.
 2. Dok se tijesto hladi naribajte bademe, dodajte šećer, maraskino (ili amaretto ili liker od naranče), jaja i naribane korice naranče i limuna. Smjesu rukom izmiješajte da se poveže.
 3. Odstajalo tijesto podijelite na pola. Zatim na pobrašnjenoj podlozi polovicu tijesta pobrašnite i izvaljajte tanko kao za rezance te ga uz pomoć šireg kista očistite od brašna i premjestite na lim na papir za pečenje.
 4. Kotačićem iscrtajte krivulju u obliku velikog puža s razmakom od 5 cm između svake paralelne zavojite krivulje. Nježno na rezu krivulje razmaknite tijesto da se napravi razmak od 1,5 cm.
 5. Raspodijelite nadjev po pužu oblikujući ga najprije prstima u valjčiće, a zatim ga uz pomoć dvije vilice nježno poravnajte po pužu te išarajte po vrhu smjese. Na podlozi (pužu) neka obavezno ostane čisti rub od 1 cm na koji će se uz nadjev lijepiti ukrasne trake.
 6. Preostalo tijesto sjedinite pa izvaljajte na tanko kao za rezance. Kotačićem izrežite trake širine 2 cm. Svaku ukrasnu traku, započevši od sredine, zupčasto nabirite prstima i pritišćite, odnosno lijepite za podlogu i uz rub torte sve okolo naokolo. Ukrasite tortu na početku i na kraju s po 3 ili 4 cijela oguljena badema.
 7. Tortu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 100 °C s funkcijom ventilator ili na 120°C bez funkcije ventilator oko 40 minuta. Pečenu tortu pošpricajte maraskinom, pustite da se ohladi pa posipajte šećerom u prahu.

Izvor: coolinarika.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)