Feravino izvozi 7000 litara frankovke u Francusku

Feravino

Stari podrum Feravina izgrađen je još 1804. u središtu Feričanaca i najbolja je polazna točka za vinsku pustolovinu. Tu ćete doznati da je feričanačko vino kroz povijest bilo vjerni pratitelj poznatim piscima i skladateljima ovoga kraja, a velike investicije u vinograde dolaze djelom i iz Vinske omotnice.

Iako je turistički program berbe ovog vikenda službeno završen, u vinogradima Feravina ostalo je još posla za vrijedne berače, koji unatoč svim čudima tehnologije grožđe i dalje beru ručno.

“Od ukupno 125 hektara rodnih vinograda, treba pobrati još 14 hektara frankovke, osam hektara cabernet sauvignona i cabernet franca. Ukupno je pobrano 720 tona grožđa, a ovogodišnji plan berbe je tisuću tona”, ističe Amalija Liović, tehnolog u vinogradarstvu Feravina.

Marijan Knežević, glavni enolog Feravina kaže kako se u podrumu fermentacije jako dobro odvijaju, mošt miriši, a podrum je pun lijepih aroma.

“Berba grožđa započela je 24. kolovoza, najranije u povijesti Feravina, i to rajnskim rizlingom, baznom sortom za proizvodnju pjenušavog vina. Ovaj tjedan berbu privodimo kraju, s tim da smo brali ciljano, svaku poziciju zasebno. Drugim riječima, na pozicijama smo od svake sorte ostavili grožđe i za nešto kasniju berbu. To se osobito odnosi na crne sorte kako bismo dobili nešto veću koncentraciju alkohola s obzirom na potencijal ove godine koji trebamo iskoristiti. Riječ je pomalo čudnoj godini koju vinogradari i podrumari uspoređuju s 2012., 2011., pa čak 2008. i 2003. U njoj smo imali onaj karakteristični kalifornijski sindrom u kojem grožđe naglo počinje nakupljati slador, a zrioba polifenolna kasni. U takvim uvjetima odlučili smo se krenuti nešto ranije s berbom da ne bismo imali visoko alkoholna vina. Ukratko – jedna zahtjevna godina, prvenstveno u vinogradu s ekstremnim temperaturama u srpnju i kolovozu.

Ove godine Feravino je iznenadilo prvom kupažom frankovke, merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca. Cuvée Miraz 2015., suho je vino modernog stila, a ručno brano grožđe dolazi s tri vinorodna feričanačka položaja Srednjaka, Zoljana i Goveđe Glave. Njegova izražena voćnost harmonično se spaja s lijepo uklopljenim herbalnim i začinskim nitima.

Feravino izvozi vino na 11 stranih tržišta, a novost je Francuska, uz Meksiko i SAD, gdje izvozi 7000 litara frankovke. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)