Pogačice s čvarcima (čvarkuše) su savršena zimska delicija. Ukusne, lisnate, prhke… Ukratko, takve da je teško naći nekoga tko ih ne obožava.
Sastojci:
-
Za tijesto:
▪ 2 dl mlakog mlijeka
▪ 30 g svježeg kvasca
▪ žličica šećera
▪ 550 grama glatkog brašna
▪ 2 jaja
▪ 3 žlice kiselog vrhnja
▪ 100 g svinjske masti
▪ žličica soli
Za nadjev od čvaraka:
▪ 350 g mljevenih čvaraka
▪ sol
▪ papar
I još:
▪ jaje za premazivanje
Priprema:
Žličicu šećera i kvasac otopite u mlakom mlijeku i ostavite da sa strane da kvasac “proradi”.
Pomiješati sve sastojke za tijesto, dodajte dignuti kvasac pa mikserom dobro umijesite tijesto.
Ostaviti tijesto 30 – 40 minuta da se digne.
Sameljite ili sitno isjeckajte čvarke, malo ih posoliti i popaprite.
Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine oko 0,5 cm i premažite ga polovinom mljevenih čvaraka.
Zatim tijesto preklopite s lijeva i s desna prema sredini, ali tako da se lijeva i desna strane ne preklapaju, nego se samo dodiruju.
Zatim prema sredini preklopite stranu koja je bliže vama i onu koja je dalje od vas.
Tijesto pokrijte krpom i ostavite ga da odmara 15 minuta.
Pobrašnite stol pa tijesto ponovo razvaljajte na 0,5 cm debljine, premažite ga čvarcima, preklopite kao i prvi put i ponovo stavite da se “odmara” 15 minuta.
Razvaljajte tijesto, sada na 1 – 1,5 cm debljine, ovisno o tome želite li da vam pogačice budu tanje ili deblje.
Okruglim kalupom vadite pogačice i stavljajte ih u lim za pečenje obložen masnim papirom, vodeći računa o razmaku jer će pogačice prilikom pečenja narasti.
Neka pogačice odstoje desetak minuta, odnosno dok se ne udvostruče. Zatim ih premažite razmućenim žumanjkom i pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. (Vodite računa da vrijeme pečenja ovisi o jačini pećnice.)
Napomena:
Tijesto koje ostane kad izrežete pogačice možete iskoristiti tako da ga malo premijesite, razvaljajte te od njega također izrežite pogačice.