Pogačice s čvarcima (čvarkuše)

Pogačice s čvarcima (čvarkuše) su savršena zimska delicija. Ukusne, lisnate, prhke… Ukratko, takve da je teško naći nekoga tko ih ne obožava.

Sastojci:

    Za tijesto:
    ▪ 2 dl mlakog mlijeka
    ▪ 30 g svježeg kvasca
    ▪ žličica šećera
    ▪ 550 grama glatkog brašna
    ▪ 2 jaja
    ▪ 3 žlice kiselog vrhnja
    ▪ 100 g svinjske masti
    ▪ žličica soli

    Za nadjev od čvaraka:
    ▪ 350 g mljevenih čvaraka
    ▪ sol
    ▪ papar

    I još:
    ▪ jaje za premazivanje

Priprema:

Žličicu šećera i kvasac otopite u mlakom mlijeku i ostavite da sa strane da kvasac “proradi”.
Pomiješati sve sastojke za tijesto, dodajte dignuti kvasac pa mikserom dobro umijesite tijesto.
Ostaviti tijesto 30 – 40 minuta da se digne.
Sameljite ili sitno isjeckajte čvarke, malo ih posoliti i popaprite.
Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine oko 0,5 cm i premažite ga polovinom mljevenih čvaraka.
Zatim tijesto preklopite s lijeva i s desna prema sredini, ali tako da se lijeva i desna strane ne preklapaju, nego se samo dodiruju.
Zatim prema sredini preklopite stranu koja je bliže vama i onu koja je dalje od vas.
Tijesto pokrijte krpom i ostavite ga da odmara 15 minuta.
Pobrašnite stol pa tijesto ponovo razvaljajte na 0,5 cm debljine, premažite ga čvarcima, preklopite kao i prvi put i ponovo stavite da se “odmara” 15 minuta.
Razvaljajte tijesto, sada na 1 – 1,5 cm debljine, ovisno o tome želite li da vam pogačice budu tanje ili deblje.
Okruglim kalupom vadite pogačice i stavljajte ih u lim za pečenje obložen masnim papirom, vodeći računa o razmaku jer će pogačice prilikom pečenja narasti.
Neka pogačice odstoje desetak minuta, odnosno dok se ne udvostruče. Zatim ih premažite razmućenim žumanjkom i pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. (Vodite računa da vrijeme pečenja ovisi o jačini pećnice.)

Napomena:
Tijesto koje ostane kad izrežete pogačice možete iskoristiti tako da ga malo premijesite, razvaljajte te od njega također izrežite pogačice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)