Okusi proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Okusi proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Oduvijek se u Slavoniji i Srijemu najbolje jelo. Tu je svako jelo pripremljeno na najfiniji način i posluženo s puno ljubavi. Proljeće je prava prigoda da se u to uvjerite.

Doći na istok Hrvatske, a ne kušati suhomesnate delicije – kulen, kulenovu seku ili kobasice, gotovo je ravno grijehu. Uživat ćete u siru u vrhnju, smuđu i šaranu, sarmi, najfinijoj piletini, junetini ili svinjetini…

Privući će vas i jela iz kotlića začinjena domaćom mljevenom paprikom, poput fiš paprikaša ili čobanca…

Nećete odoljeti niti šokačkim ili srijemskim palačinkama, tačcima, masnici s orasima, orahnjači, makovnjači, piti od jabuka… I mogli bismo nabrajati unedogled, no važno je znati da niti jedan ručak ili večera ne može započeti bez čokanjčića mirisne šljivovice, niti može završiti bez nadaleko poznatih vina srijemskog vinogorja.

Kulen i rakija
Kušaonica rakija
Smuđ na žaru
Šokaćke palačinke
Carski drobljenac (šmarn)
Domaća satrica
Krumpir salata
Pekmez i sušeno voće
Povrće sa žara
Rezanci s makom
Rezanci s orasima, makom i sirom te palačinke s orasima u umaku

Foto: Dražen Bota

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)