Stari slavonski kolač, koji se inače punio nadjevom od oraha (kao za orehnjaču), spominje se u brodskim novinama iz 1937. godine, recept je objavljen u knjizi “101 brodska priča” Zvonimira Toldija. Odnedavno je proglašen slavonskobrodskim jestivim suvenirom.
Sastojci:
- 40 dag brašna,
- 10 dag maslaca,
- 2 žlice šećera,
- 2 žumanca,
- cca 4-5 žlica kiselog vrhnja,
- nadjev po želji – od oraha, maka ili domaći pekmez,
- šećer u prahu za posipavanje
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto. Tanko ga razvaljajte, a zatim kotačićem izrezujte pravokutnike veličine otprilike 8×8 centimetara.
Na sredinu svakog pravokutnika stavite malo nadjeva. Jedan kut prebacite preko nadjeva, kao na slici.
Zatim jednu bočnu stranu presavijete da nadjev ne bi iscurio.
I na kraju presavijete na isti način i drugu stranu tiritla. Još malo stisnite krajeve da ne bi nadjev iscurio. Možete krajeve prije savijanja malo premazati bjelanjcem da se jastučić zalijepi (tek radi sigurnosti).
Rasporedite tiritle na lim obložen papirom za pečenje pa ih pecite otprilike 15 minuta na 200 °C.
Još vruće pospite šećerom u prahu.
Izvor: coolinarika.com