Torta makarana, poznata slastica koja se tradicionalno priprema u svečanim prilikama na makarskom području rješenjem Ministarstva kulture postala je zaštićena kulturna baština.
Sastojci:
Tjesto:
- 400 g brašna,
- 200 g maslaca,
- 3 jaja,
- naribana kora 1 limuna,
- rožulin ili maraskino (ili prošek),
- 2 žlice šećera
Nadjev:
- 1 kg badema,
- 1 kg kristalnog šečera,
- 1 vanili šećer,
- 15 jaja,
- naribana kora 1 limuna,
- naribana kora 1 naranče
Priprema:
Od sastojaka za tijesto napraviti masu,koja se mora dobro izraditi. Tjesto ostavite u hladnjaku oko 1 sat ili preko noči. Zatim od dijela se razvije tanki list kojim se obloži podloga za tortu, po dnu i okolo stijenki. Dio koji je ostao izrežete na trakice koje stavite na vrh torte prije pečenja.
Za nadjev posebno umutite žumance sa šećerom, dodajte ostale navedene sastojke te na kraju dodajte pjenasto umućene bjelanjke. Nadjev ulijte u kalup za tortu, te po vrhu stavite ostatak tijesta koje ste narezali na trakice pa ih prekrižite da izgleda atraktivnije.
Izvor: Hrvatskakuhinja.info