Istarski žgvacet s domaćim fužima

Istarski žgvacet s domaćim fužima

Pravi istarski žgvaced sprema se od kokoši. Vino, uz odabir začinskih trava, daje onaj završni ‘touch’ po kojem će se žgvacet razlikovati od kuhinje do kuhinje.

Sastojci:

    Za žgvacet:
    ● 60 dag kokošjeg ili pilećeg mesa
    ● 2 veće glavice luka
    ● 40 dag rajčice
    ● 1 dl maslinovog ulja
    ● 2-3 češnja češnjaka
    ● stručak peršina
    ● vlasac, majčina dušica
    ● po potrebi sol, papar
    ● 4 dl vina
    ● malo vode

    Za fuže:
    ● 50 dag brašna
    ● 2 jaja
    ● 1,5 dl vode
    ● 1-2 žlice ulja
    ● 1 mala žlica soli

Priprema:

Žgvacet:
Kokošje ili pileće meso narežite na komadiće. Najukusnije je ono od zabatka.
Luk, češnjak, peršin i vlasac sitno nasjeckajte.
U posudi zagrijte maslinovo ulje. Na vrućem ulju popržite komade mesa da se malo zarumene.
Tek tada mesu dodajte nasjeckani luk, promiješajte i pirjajte u vlastitome soku kojeg će luk otpustiti.
Kada tekućina uvrije, obilnije podlijte vinom, posolite, popaprite, poklopite i dalje pirjajte na slabijoj vatri.
Pirjajte dok se luk ne pretvori u želatinastu masu. Kad luk postane staklast dodajte narezanu rajčicu, češnjak i još jednom promiješajte.
Po potrebi za vrijeme pirjanja podlijevajte naizmjence vinom i vodom (ili pilećim temeljcem).
Pred kraj dodajte peršin, vlasac i majčinu dušicu. Pustite da se umak zgusne.

Fuži:
Od brašna, soli, jaja, ulja i malo vode umijesite glatko tijesto. Ostavite da odmori 30-tak minuta.
Zatim tijest tanko razvaljajte i izrežite u kvadratiće veličine oko 4×4 cm te ih preklopite preko drške kuhače kako bi se suprotni krajevi spojili oblikujući cjevastu tjesteninu – fuže.

Ostavite gotove fuže da se malo prosuše, a zatim ih u nekoliko navrata skuhajte u puno slane vode.
Kuhani su kad svi isplivaju na površinu.
Izvadite ih šupljom žlicom i pomiješajte s malo umaka od žgvaceta da se ne lijepe.

Posluživanje:
Na tanjuru preko fuža prelijte malo žgvaceta. Po želji, mada to nekad davno nije bilo uobičajeno u Istri, preko svega možete grublje naribati tvrdi sir.
Uz kokošji žgvacet s domaćim fužima poslužite kakvu lisnatu salatu, po mogućnosti radič i samoniklu rigu, te vino (ono kojim ste podlijevali žgvacet u toku pirjanja).

Izvor: coolinarika.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)