Zagorski štrukli

strukli-2

Štrukli (ili štruklji) su specijalitet zagorske kuhinje sa stoljetnom tradicijom. Priprema ovog tradicijskog jela podrazumijeva posebno umijeće. Mogu pripremati kao slani i slatki, mogu se kuhati i peći, a osim sa sirom, priprema se i inačica sa bučom – bućnica, kao i štruklo od maka i repe. Prema Wikipediji, ovisno o nadjevu, štrukli se nazivaju sirni štrukli, tikvači, makači i štrukli z repom.

Sastojci:

Tijesto:

  • 500 g brašna (pola oštrog, pola glatkog),
  • 1 jaje,
  • 2 žlice ulja ulja,
  • 1 žličica soli,
  • malo octa

Nadjev:

  • 500 g sviježeg kravljeg sira,
  • 5 jaja,
  • 1 dl kiselog vrhnja,
  • sol

Preljev za kuhane štrukle:

  • 7 dag maslaca,
  • 100 g mrvica

Preljev za pečene štrukle:

  • 3 dl vrhnja,
  • 1 žumanjak

Priprema:

Brašnu dodajte mlake vode u koju se stavi malo octa, sol, jedno jaje, 2 žlice ulja i dobro se mijesi na dasci. Mijesi se tako dugo dok se tijesto počne odvajati od daske.
Zatim prekriti čistom krpom i pusti stajati oko 1 sat.
Zatim se tijesto razvlači na stolu, na stolnjaku ili plahti.
Započinje se razvlačiti valjkom (mlinčenjak, oklagija), potom se tijesto lagano polije uljem da se ne hvata za ruke i dalje se rukama razvlači. Najčešće se razvlači preko širine stola, a deblji rubovi uz kraj razvučenog tijesta rukom se strgaju.
Tijesto se nadijeva uz jedan rub, poškropi otopljenim maslacem, margarinom ili uljem (da se tijesto ne prime nego da se lista), tijestom se nadjev preklopi i potom se stolnjakom tijesto suče, savija do kraja.
Postavlja se u namašćeni lim za pečenje i prijesno se reže tanjurom na željenu veličinu. Ako se ne reže sirovo, pečeni štrukli režu se nožem.
Peći desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Izvaditi štrukle i preliti ih mješavinom vrhnja i žumanjka. Vratiti u pećnicu i peći dok ne porumene.

Ako pripremate kuhane štrukle, u nadjev staviti 2 jaja. Narezane štrukle na krajevima utisnuti kako nadjev ne bi izlazio van. Štrukle kuhati u vreloj slanoj vodi.
Na zagrijanom maslacu popržiti mrvice i preliti preko kuhanih štrukli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)