Zagorci su majstori u spremanju jela sa žlicom, i malo koja regionalna kuhinja ima toliko velik izbor juha i variva. Međutim, zagorska je juha više od juhe – to je cijeli obrok u kojem se savršeno ocrtava međusobna ovisnost i sljubljenost podneblja i njegovih jela.
Sastojci (za 4 osobe):
- 70 dag krumpira (bijeli),
- 5 dag sušene slanine ili vratine,
- 5 dag crvenog luka,
- 2 češnja češnjaka,
- 2 dl kiselog vrhnja,
- 5 dag mrkve,
- 2 dcl bijelog vina
Priprema:
Slatka crvena paprika, sol, papar, lovorov list, vegeta, papar u zrnu, glatko brašno, peršin list, svinjska mast (2 žlice) ili ulje Na masnoći popržimo sušenu slaninu izrezanu na kockice.
Kad se poprži dodajemo sitno kosani luk te sve zajedno pirjamo. Dodajemo sitno kosani češnjak, slatku papriku, mrkvu narezanu na kockice, lovorov list, sol, vegetu.
Očišćeni i narezani krumpir na kockice kuhamo u slanoj vodi. Kada sve povrće omekša sjedinimo ga zajedno u loncu, dodajemo bijelo vino i pustimo da lagano zakuha.
U posebnoj posudi izmutimo 2 žlice glatkog brašna i kiselo vrhnje te preko cjediljke ulijevamo u juhu. Kuhamo još 10 minuta.
Začinimo po želji i serviramo.