Specijalitet slavonske i baranjske kuhinje priprema se od najmanje dvije vrste ribe i služi se uz domaće, široke rezance. Prilikom objeda, najprije svatko u svoj tanjur uzima rezance, a zatim dodaje paprikaš.
Sastojci:
- 1 kg ribe (som i šaran),
- 1,3 l vode,
- 2 dl bijelog vina,
- 500 g luka,
- 2 – 3 nasjeckana češnja češnjaka,
- 3 žlice ulja,
- 1 žlica slatke crvene paprike,
- 1 – 2 male suhe ljute papričice (čili),
- sol,
- papar u zrnu
Priprema:
Ribu očistite, operite i narežite je na komade. U posudi na vruću ulju zažutite sitno nasjeckan luk. Dodajte nasjeckan češnjak, slatku papriku, zdrobljen čili, te papar u zrnu i sve zalijte vodom.
Pustite da vrije desetak minuta. Dodajte na komade narezanu ribu, bijelo vino, te sve lagano kuhajte četrdesetak minuta bez miješanja, povremeno protresajući.
Posebno skuhajte široke rezance.
Izvor: Turistička zajednica Baranje