Pjenušac iz stogodišnjeg vinograda i još tri asa – novi aduti obiteljske vinarije Barun

Mara i Josip Barundić sa sinovima Josipom i Tomislavom | Foto: Vina Barun

Zlatne je boje, na granici sa starim zlatom. Mirisom dominira zrela marelica, a prvi gutljaj podsjeća na najfiniju krušku. Potom se osjete vinogradarska breskva i sočna jabuka pa korica kruha te prekrasni nježni tanini koji iznimno dugo miluju usta. Gust je, gotovo uljnat, lijeno se ljulja u čaši i prepun je sitnih mjehurića.

To je pjenušac 100+ Pas dosage 2018. koji je obiteljska vinarija Barun iz Krašića predstavila u najvišem zagrebačkom ugostiteljskom prostoru Rooftop Lateralu zajedno s crvenim pjenušcem Perle noir od crnog pinota, svojim prvim chardonnayom Seugneurom 2019. te zrelim mirnim crnim pinotom Cardinalom 2016.

Foto: Vina Barun

Pjenušac 100+ naziv je dobio zato što je od grožđa iz vinograda Gorice nedaleko od Krašića koji je stariji od 100 godina. Prema nekadašnjim je običajima u njemu više od 10 sorata, među kojima su štajerska belina, graševina, kraljevina, muškat bijeli, muškat žuti, plavec žuti, plemenka…

Mara i Josip Barundić su, na prijedlog prijatelja Ivana Dropuljića, direktora Festivala Vino.com, te vinskih kritičara i ocjenjivača Željka Suhadolnika i Ive Kozarčanina, odlučili izdvojiti grožđe s tih 400-tinjak trsova i napraviti posebno vino.

Ivan Dropuljić s Marom i Josipom Barundićem | Foto: Vina Barun

Berba je bila 24. kolovoza 2018., a 11 mjeseci potom baznim su vinom napunili 252 magnum boce (litra i pol) u kojima je pokrenuta druga fermentacija. Pjenušac je u magnumima sazrijevao na finom talogu do listopada 2022.

Pri degoržiranju i pripremi za tržište nisu mu dodavali ekspedicijski liker kojim se reguliraju arome i slatkoća pa pjenušac nosi oznaku “pas dosage” i sasvim je suh. Na prezentaciji u Rooftop Lateralu odlično je popratio carpaccio od žumberačke losos pastrve mariniran u limeti i crvenom papru.

Mara i Josip Barundić sa sinovima Josipom i Tomislavom, predstavili su i Seigneur 2019., prvi chardonnay iz njihova vinograda na položaju Kremenica. Grožđe je macerirano dva tjedna, a vino nakon fermentacije dvije godine njegovano na finom talogu čime se u njemu razviju složenije arome i jedinstvena punoća. Napunili su 2500 butelja ovog vina uz koje su posluženi carpaccio od kozica s kaparima i cvijetom soli te rižoto sa škampima.

Treći novi adut vinarije Barun je Perle noir, crveni pjenušac od crnog pinota iz berbe 2017. Maceracija i fermentacija grožđa trajale su 50 dana, odnjegovan je 150 dana na finom talogu u bačvi i potom je pokrenuta druga fermentacija u boci u kojoj je na finom talogu proveo još 50 mjeseci.

Pjenušac je dovoljno svjež za vratinu na roštilju, dovoljno snažan za nježno pečen steak i dovoljno fin za kolač od crne čokolade s borovnicama i čilijem, a zahvaljujući finim taninima ovom je prilikom bio dobro društvo i tatarskom bifteku.

Ana Rucner | Foto: Vina Barun

Poker novih vina “zaokružen” je Cardinalom 2016., crnim pinotom iz vinograda posađenog na terenu koji je vlasništvo krašićke Župe presvetog trojstva, a obrađivao ga je i Alojzije Stepinec tijekom boravka u Krašiću.

Nakon 50 dana maceracije na niskoj temperaturi, vino je dvije godine odležalo u bačvicama od hrvatskog i francuskog hrasta, a napunjeno je 215 magnum boca. Toliko je 2016. u svijetu bilo kardinala. Uz ovaj zreli, ali iznimno elegantni crnjak uživalo se i u confitu od patke s mlincima te ciklom sa hrenom.

Foto: Vina Barun

Cijela je prezentacija tako poslužila i kao svojevrsni enogastro putokaz za predstojeće blagdane, a lijepu je večer posebno začinila i glasovita violončelistica Ana Rucner. Odsvirala je temu iz Carmine burane Carla Orfa te Odu radosti Ludwiga van Bethovena toliko strasno da joj je prvi put u karijeri puknula struna na gudalu. Zbog toga je na kraju ovog vinskog putovanja prekrasno otpjevala romsku himnu Đelem, đelem.

Vina Barun tako su zaokružila broj etiketa na 10. Dosad su, podsjetimo, imali tri pjenušca, Elegance od manzonija, muškatni i slađi Amoureux te Le Rosé od crnog pinota, kao i tri mirna vina: Graševinu, Manzoni i Marquiz od crnog pinota.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)