Berba mandarina u neretvanskoj dolini privlači sve više stranih gostiju

Berba mandarina u neretvanskoj dolini privlači sve više stranih gostiju
Foto: Freepik

Turistička berba mandarina u neretvanskoj dolini privlači sve više stranih gostiju smještenih u hotelima diljem naše obale. Ta simbioza turizma i poljoprivrede atraktivna je i jedinstvena ponuda u posezoni.

Vesela družina na plantaži mandarina nisu berači za dnevnicu. To su strani turisti i beru ih za sebe, a posebno je zadovoljstvo kad se kuša tek ubran plod, javlja HRT.

Jednodnevni izleti u berbu mandarina organiziraju se za goste iz hotela na našoj obali već dvadeset godina.

“To je jedan vid turističke ponude koji produžuje turističku sezonu u konačnici to potvrđuju i brojke o ostvarenim noćenjima gdje je vrlo jasno vidljivo da su brojke bolje čak od rekordne 2019. godine”, naglasio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

Izleti su svakodnevni, a na plantažama je katkad i po nekoliko stotina stranih gostiju.

“Mi smo prvu grupu imali 26. rujna a zadnju imamo 13. na 14. studenoga. Možete zamisliti koliko nam znači, ne samo nama turističkim djelatnicima i ugostiteljima nego i našim poljoprivrednicima”, istaknuo je organizator turističke berbe mandarina Pavo Jerković.

“Beru i plate, a ja gledam, a da zovem težake na dnevnicu kao ostali, morao bi brati s njima i platio bi svakoga po 250 kuna”, rekao je vlasnik plantaže mandarina Dragan Curić.

“Gosti su oduševljeni. Prvi put da mi imamo gastarbajtere iz Njemačke da lijepo rade, okrenuli smo priču naopako”, dodao je turistički vodič Andreas Dujmović.

A slatkoj neretvanskoj priči tu nije kraj, jer sve plodove koje su ubrali gosti ponesu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)