U sklopu Etno-agro parka Stella Croatica u Klisu otvoren Muzej masline

U sklopu Etno-agro parka Stella Croatica u Klisu otvoren Muzej masline
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić u petak je posjetila Splitsko-dalmatinsku županiju, pri čemu je, u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana i direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joška Stelle, otvorila Muzej masline u Klisu.

Ministrica je također uručila ugovore o potpori iz Programa ruralnog razvoja dijelu korisnika, pri čemu je ukupna vrijednost odobrene potpore putem šest novih ugovora veća od 3,1 milijun kuna.

Muzej masline, odnosno tvrtka Stella Mediteranea, primjer je kako je cjelokupni razvoj poslovanja moguće uspješno vezati za fondove i financijske instrumente EU.

Zahvaljujući odobrenim sredstvima iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja te uspješnom korištenju Obrtnih sredstava za ruralni razvoj realizirana je investicija koje će doprinijeti ovom ruralnom području, ali i očuvanju prirodne i gastronomske baštine te edukaciji o kulturnom, povijesnom i prirodnom nasljeđu Dalmacije.

Novi ugovori o potporama iz Programa ruralnog razvoja tako omogućavaju ukupnu vrijednost ulaganja veću od 5,5 milijuna kuna na području Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o projektima koji će doprinijeti modernizaciji gospodarstva novom poljoprivrednom mehanizacijom, čime će se povećati dohodak i konkurentnost gospodarstva, korištenju obnovljivih izvora energije kojima će gospodarstva smanjiti troškove električne energije i povećati efikasnost te ulaganjima u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima koje će omogućiti pružanje usluga obrade tla te usluga u turizmu.

Do sada je za područje Splitsko dalmatinske županije iz Programa ruralnog razvoja ugovorena vrijednost odobrene potpore u iznosu većem od 713 milijuna kuna, od čega je već isplaćen više od 471 milijun kuna. U okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela, s ciljem podizanja kvalitete života u ruralnim krajevima, ugovorena su 72 projekta u vrijednosti većoj od 190 milijuna kuna, što uključuje čak 18 ulaganja u dječje vrtiće, 11 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te 6 ulaganja u građenja nerazvrstanih cesta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)