Izrada pisanica, odnosno bojanje jaja dio je uskrsne tradicije. Danas imamo na raspolaganju razne vrste boja, relativno su jednostavne za primjenu, ali najbolji usksrni ugođaj postigao bi se izbjegavanjem tih proizvoda kemijske industrije i bojanjem jaja na tradicionalan način, prirodnim materijalima.
Zaposlite ruke malih i velikih te umjesto umjetnih boja za uskršnja jaja iskoristite namirnice koje imate u hladnjaku, ostavi i blagovaonici i pokušajte obojati pisanice za uskršnji stol na sasvim prirodan način. Evo kako.
Što su prirodne boje?
Prirodnim bojama nazivamo boje nastale kao proizvod biljnih pigmenata (klorofila, karotenoida, ksantofila, flavonoida, betalaina i dr.). Boje možemo izolirati različitim postupcima ekstrakcije, pri čemu najčešće dobivamo crvenu, plavu, ljubičastu, zelenu, žutu i smeđu boju te njihove nijanse.
Neka osnovna pravila bojanja uskršnjih jaja prirodnim bojama:
1. Položite jaja u jednom sloju u posudu za kuhanje. Dodajte vodu do razine na kojoj će prekriti sva jaja.
2. Dodajte jednu čajnu žlicu octa.
3. Dodajte biljni materijal za bojanje jaja. Načelno, što više biljnog materijala stavite, postići ćete intenzivniju obojenost jaja.
4. Prokuhajte vodu.
5. Smanjite temperaturu i kuhajte oko 15 minuta.
6. Ako ste zadovoljni bojom, izvadite jaja iz posude.
7. Želite li intenzivniju boju, privremeno uklonite jaja iz tekućine. Filtrirajte boju preko filtera za kavu, prekrijte jaja filtriranom bojom i ostavite da stoji preko noći u hladnjaku.
8. Prirodno obojena jaja neće se sjajiti, stoga, ako želite postići ovaj efekt, kad se jaja potpuno osuše, premažite ih uljem za kuhanje ili komadićem slanine.
Boja | Biljni materijal |
Ljubičasto plava | Cvjetovi ljubičica, manja količina ljuski crvenog luka (prokuhanih), čaj od hibiskusa, crveno vino |
Plava | Konzervirane borovnice, listovi crvenog kupusa (prokuhani), sok crnog grožđa |
Zelena | Listovi špinata i koprive (prokuhani), tekući klorofil |
Zelenkasto žuta | Kore žute jabuke sorte Zlatni delišes (prokuhane) |
Žuta | Kore naranče ili limuna (prokuhane), mrkva (prokuhana), sjemenke celera (prokuhane), mljeveni kumin (prokuhan), mljevena kurkuma (prokuhana), čaj od kamilice, zeleni čaj |
Zlatno smeđa | Sjemenke kopra |
Smeđa | Jaka crna kava, instant kava, ljuske crnog oraha (prokuhane), crni čaj |
Narančasta | Ljuske žutog luka (prokuhane), kuhana mrkva, čili prašak, paprika |
Roza | Cikla, sok od brusnica ili svježe brusnice, maline, sok crnog grožđa, sok ukiseljene cikle |
Crvena | Veća količina ljuski crvenog luka (prokuhanih), konzervirane trešnje sa sokom, sok od rajčice, maline, crveni radič |
Mali savjeti za ukrašavanje jaja:
Različite uzorke na jajima možete napraviti tako da ih prije kuhanja omotate gumicom. Potom ih uronite u vodu i kuhajte prema uputama.
Želite li biljne uzorke, možete listove različith biljaka, prije uranjanja jaja u vodu, pričvrstiti za jaje pomoću gaze ili najlon čarape. Mrežasti uzorak postići ćete pomoću mrežice za pakiranje krumpira ili drugog voća i povrća. Prije kuhanja umotajte jaje u mrežicu i čvrsto povežite koncem.
Po uskršnjim jajima možete i pisati. Za ovaj oblik ukrašavanja (po sirovom, suhom i čistom jajetu) koristite pero koje umočite u malo vrućeg pčelinjeg voska.
Izvor: Biologija.com.hr / Foto: Pixabay