Tradicionalna slastica od badema, oraha i meda koju su nekoć morali kušati mladenci uoči prve bračne noći.
Sastojci:
- 12 jaja,
- 35 dag šecera,
- 40 dag mljevenih oraha,
- 20 dag čokolade za kuhanje,
- 1 dl rakije od ruža ili ruma,
- 1 žlica meda,
- 1 vrećica vanilin šecera,
- 3 žlice brašna,
- očišćeni cijeli orasi
Priprema:
Orahe samljeti i pomiješati s brašnom. Odvojiti bjelanjke i žumanjke, od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg, a žumanjke umutiti sa šećerom i vanilin šećerom.
Sjediniti te dvije mase i lagano miješati drvenom žlicom dodajući orahe pomiješane s brašnom i med koji smo prethodno rastopili u rumu.
Kalup za pečenje namastite i pospite brašnom, lagano ulijte tijesto. Pecite 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C, zatim smanjite temperaturu na 160 °C i pecite još otprilike jedan sat.
Zadnjih 25 minuta tortu prekrijte papirom za pečenje kako ne bi potamnila.
Kad se torta ohladi okrenite je naopako i zalijte glazurom od čokolade. Na kraju ukrasit orahom izrezanim na polovice.
Foto: Tetiana Kreminska / Drimestime.com