Lička palenta

Lička palenta

Kod nas je palenta već više od 5 stoljeća važan dio prehrane stoji u zapisima. Baka ju je kuhala duuuugo, na “drvenom” šporetu, ili na peći koju smo zvali koza, pa onda kiselina ili pomuženo pravo domaće mlijeko, ili bijela kava, od divke, dosta šećera, a može i kiseli kupus, čvarci ili slanina prepržena…

Sastojci:

  • 2 l vode
  • sol
  • 1 žlista masti (može i ulje ili maslac)
  • 1 kg grubo mljevenog kukuruznog brašna

Priprema:

U lonac staviti 2 l vode i žlicu masti te posloliti.
Kad voda zakuha lagano sipati kukuruzno brašno (ne ono sitno, nego baš za palentu – grubo mljeveno) te lagano miješati da se ne stvore grudice.
Kuhati oko 1 h na tihoj vatri uz neprekidno miješanje.
U novije vrieme, zbog drugačijeg tempa života, vrijeme kuhanja je često skraćeno na na 20-30 minuta. I tako pripremljena palenta je fina, ali, naravno, ipak nije kao ona pripremljena na starinski način.
Ako hoćete mrvičastu palentu kuha se duže i kuhačom se uvijek trlja na dnu lonca dok se miješa, tako dobijemo palentu kao mrvice.

Lička palenta

Izvor: anka-1955/coolinarika.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)