Kod nas je palenta već više od 5 stoljeća važan dio prehrane stoji u zapisima. Baka ju je kuhala duuuugo, na “drvenom” šporetu, ili na peći koju smo zvali koza, pa onda kiselina ili pomuženo pravo domaće mlijeko, ili bijela kava, od divke, dosta šećera, a može i kiseli kupus, čvarci ili slanina prepržena…
Sastojci:
- 2 l vode
- sol
- 1 žlista masti (može i ulje ili maslac)
- 1 kg grubo mljevenog kukuruznog brašna
Priprema:
U lonac staviti 2 l vode i žlicu masti te posloliti.
Kad voda zakuha lagano sipati kukuruzno brašno (ne ono sitno, nego baš za palentu – grubo mljeveno) te lagano miješati da se ne stvore grudice.
Kuhati oko 1 h na tihoj vatri uz neprekidno miješanje.
U novije vrieme, zbog drugačijeg tempa života, vrijeme kuhanja je često skraćeno na na 20-30 minuta. I tako pripremljena palenta je fina, ali, naravno, ipak nije kao ona pripremljena na starinski način.
Ako hoćete mrvičastu palentu kuha se duže i kuhačom se uvijek trlja na dnu lonca dok se miješa, tako dobijemo palentu kao mrvice.
Izvor: anka-1955/coolinarika.com