Paška sol i Međimursko meso ‘z tiblice dobili su prošloga tjedna tzv. prijelaznu nacionalnu zaštitu naziva, odnosno izvornosti proizvoda.
Kako piše Privredni vjesnik, prijelazna nacionalna zaštita označava vremenski period koji traje od datuma podnošenja zahtjeva za registraciju oznake Europskoj komisiji, koja provodi postupak na razini Europske unije, do donošenja konačne odluke o registraciji oznake na razini cijele Europske unije.
Donošenjem odluke Europske komisije prestaje važiti prijelazna nacionalna zaštita, a naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom tržištu Europske unije. Tako će se, vjerojatno vrlo brzo, broj hrvatskih proizvoda zaštićenih u EU popeti na 12.
Prvi hrvatski proizvod sa zaštitom podrijetla na razini Europske unije bio je krčki pršut. Sredinom travnja prošle godine, točnije 14. travnja ta delicija dobila je oznaku zemljopisnog podrijetla prema Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća br. 1151/2012 o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode.
U međuvremenu njihov broj je znatno povećan pa tako sada čak 10 hrvatskih proizvoda ima oznaku zemljopisnog podrijetla ili izvornosti. Uz krčki pršut, oznake zemljopisnog podrijetla imaju i baranjski kulen, lič- ki krumpir, drniški pršut, dalmatinski pršut i poljički soparnik/zeljanik/uljenjak. Oznake zemljopisne izvornosti na razini EU-a imaju istarski/istrski pršut, ogulinski kiseli kupus/ zelje, neretvanska mandarina i ekstra djevi- čansko maslinovo ulje Cres.
Nacionalnim zakonima i pravilnicima o zemljopisnom podrijetlu zaštićeni su slavonski kulen/kulin i zagorski puran, a oznakom izvornosti varaždinsko zelje, krčko maslinovo ulje, istarsko ekstra djevičansko te šoltansko maslinovo ulje, korčulansko maslinovo ulje i paška janjetina. Svi ovi proizvodi u postupku su registracije i na europskoj razini, a na nacionalnoj razini podnesena su još dva zahtjeva za oznake zemljopisnog podrijetla – za slavonski med i ličku janjetinu, ističe Privredni vjesnik.