DUBROVAČKE LJETNE IGRE: Bitef Dance Company izveo napetu plesnu predstavu ‘Macbeth’

Dubrovačke ljetne igre - Bitef Dance Company izveo napetu plesnu predstavu Macbeth

U sklopu programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara, plesna predstava Macbeth prema Williamu Shakespeareu, u produkciji Bitef teatra i Centra za kulturu Tivat, gostovala je sinoć na taraci tvrđave Revelin.

Plesna inačica Macbetha u koreografiji Miloša Isailovića nastavak je repertoarne politike Bitef Dance Company trupe, koja za cilj ima publici predstaviti nove pravce razvoja plesnog teatra kroz koreografske inscenacije velikih djela svjetske književnosti.

Dubrovačke ljetne igre - Bitef Dance Company izveo napetu plesnu predstavu Macbeth

Mladi, ali već nagrađivani koreograf Miloš Isailović, svojom je koreografijom držao publiku u neizvjesnosti čitavu izvedbu. Plesači su svojim pokretima prenijeli napetost radnje izražavajući veliki raspon emocija.

Klasični dramski koncept, ovdje je samo idejno polazište za razvoj autorovog viđenja suvremenog svijeta, u kontekstu atmosfere koja vlada u ovom čuvenom Shakespeareovom djelu – to je mračni svijet zavjere, zločina, psiholoških devijacija, vlastoljublja i strasti.

Miloš Isailović Macbeth doživljava kao priču o unutrašnjoj borbi dvoje ljudi kroz koju Shakespeare upozorava da tko želi vlast pod svaku cijenu nikad nema dobre namjere, i spreman je na sve.

Glazbu za predstavu potpisuje Draško Adžić, dramaturgiju Jelena Kajgo, scenografiju Jasmina Holbus, a kostimografiju Slavna Martinović dok su svjetlo dizajnirali Jasmina Holbus i Luka Mihovilović. Sjajni plesači Bitef Dance Companyja su: Ana Ignjatović Zagorac, Uroš Petronijević, Miona Petrović, Nikola Živković, Tamara Pjević, Jelena Bulatović i Andrea Dobrić.

Bitef Dance Company osnovan je 2009. godine kao prva trupa suvremenog plesa u Srbiji vezana za jednu instituciju kulture i koja je omogućila publici da tijekom cijele kazališne sezone može pratiti kvalitetan plesni teatar.

Njihove predstave su doprinijele formiranju nove publike koja redovno prati plesni repertoar, a otvorena je i plesna scena za djecu koja za cilj ima najmlađoj publici približiti plesnu umjetnost. Ostvarili su suradnje s nekima od najeminentnijih domaćih, regionalnih i europskih koreografa, poput Edwarda Cluga i njegove plesne predstave Ptice koju je festivalska publika gledala lani na Revelinu.

Od djela klasične književnosti do sada su realizirali Shakespeareovog Othella, Danteovu Božansku komediju, Molièreovog Don Juana i već spomenute Aristofanove Ptice. Njihova nova produkcija Macbeth pokazala je kako suvremenom plesu itekako mjesto na programu Dubrovačkih ljetnih igara jer privlači veliku pozornost festivalske publike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)