Ovogodišnji Festival smokava odvijat će se pod sloganom “U se, na se,…” čime već deveti put promovira smokvu u svim njezinim oblicima. Sajam proizvođača i prerađivača smokava otvara se 8. rujna kod Trga pet bunara.
Bilo svježa ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima.
Smokva je stigla u naše krajeve zahvaljući Grcima i Feničanima. Najviše se uzgaja na zapadnoj obali Istre i u Dalmaciji. Upotrebljava se kao svježi plod, sušena, kao sirovina za pripremu pekmeza, rakije, lijekova, itd. Sadrži 88 posto vode, mnogo minerala, vitamina B i čak 0.66 posto biljnih vlakana. U 100 grama ima 80 kalorija, no sušena je pravi izvor energije – 276 kalorija na 100 grama. Pomaže u liječenju i prevenciji brojnih bolesti.
PROGRAM DOGAĐANJA:
8. i 9. rujna 8 – 20 h SAJAM SMOKAVA – sajam proizvođača i prerađivača smokava kod Trga pet bunara
9. rujna 10 – 13 h GASTRO SMOKVA – promocija i degustacija hrane i pića, Muzej antičkog stakla
9. rujna 15 h RADIONICA: MARMELADA OD SMOKAVA
prof. Ginés Recio Blanco iz Salamanke, Španjolska, prof. Kristina Lončar, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Zadar
10. rujna 10 h RADIONICA: IZRADA SAPUNA OD SMOKAVA
Ana Delić Karabatić, sapunerija Rustika, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar
10. rujna 11 h RADIONICA: PRIMJENA SMOKVE U KULINARSTVU
Mario Arbanas, šef kuhinje restorana Pet bunara, Zadar, IMPACT centar
10. rujna 19 – 20 h ROMANTIČNA ŠETNJA SA SMOKVAMA
promocija smokava i haljina zadarske dizajnerice Ade Duke, grad Nin
13. rujna 16-17 h DJEČJA RADIONICA: OSLIKAVANJE STAKLENKI PEKMEZA ŠINJORINA SMOKVA
prof. Jadranka Čikić i prof. Sandra Babac, Dječji odjel, GKZD
13. rujna 18 h OKRUGLI STOL: PROBLEMATIKA MODERNOG SMOKVARSTVA
dipl. ing. agr. Gordana Dragun, mr. sc. Miro Barbarić dipl. ing. agr., Danijel Segarić, Odjel za poljoprivredu Zadarske županija, Ivica Katić, Odjel za gospodarstvo Grada Zadra i drugi.