Na Korčuli počinju Dani pošipa 2017.

Dani pošipa - Korčula

Cijeli otok Korčula, a posebno Smokvica i Čara, može se pohvaliti tradicijom vinogradarstva i vinarstva još od vremena starih Grka.

Svjedoče o tome brojni dokazi, a posebno oko dvije i pol tisuće godina star dio preše pored stare vinarije te ostaci grčkih ljetnikovaca, ispred kojih se nalaze nepregledne površine zasađene vinovom lozom.

‎Pošip je jedno od najboljih i najpoznatijih hrvatskih bijelih ‪vina, a dobiva se od istoimene autohtone sorte grožđa porijeklom s ograničenih lokaliteta na području Smokvice i Čare. Prvo je hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, zaštićeno 1967. g. (prije punih 50 godina!).

Dani pošipa - Korčula

I danas najbolje uspijeva na položajima Čare i Smokvice, a daje cijelu paletu vina – od pjenušaca, zatim svježih, laganih, ljetnih vina pa preko kompleksnih i odležanih, sve do zanimljivog Pošipa iz amfore, tj. kvevrija, mladog vinara Ante Miline iz Smokvice. Zanimljiv Pošip Amfora vinarije Milina iz berbe je 2015., a na tržište je plasiran ove godine te pokazuje jedno sasvim novo lice pošipa – bogato, kompleksno i svakako, drugačije. Je li to pravi put za pošip, provjerite na Danima Pošipa!

Tijekom Dana otvorenih vrata vinarija Smokvice i Čare, posjetiti vinarije i probati Pošip moguće je u razdoblju 29. 7 do 5.8, svaki dan od 19 – 21 h, uz degustacijske čaše koje se mogu kupiti u vinarijama sudionicima događanja te na Noći vina 6. kolovoza u Brni. Tijekom posjeta vinarijama, trebate imati i vaučer koji je dio službenog letka (dobit ćete ga uz kupnju čaše).

Na završnoj manifestaciji, Noći vina, 6. kolovoza, osim u druženju s vinarima i njihovim vinima, uživat ćete i u nastupu klape Puntamika. (M. Petković)

Foto: Silvija Munda

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)