Ženski vikend u Drnišu i Šibeniku – spoj tradicije, divne prirode i ženskih radionica

Ženski vikend u Drnišu i Šibeniku - spoj tradicije, divne prirode i ženskih radionica

Spoj tradicije i povijest, divne prirode i adrenalina, inovacija koje osvajaju na prvu kroz ženske radionice po kojima je ovaj program poseban ukratko opisuju još jedan Ženski vikend Hrvatskom / Women’s days by modniALMAnah.

Program je ovaj put povezao dva grada srednje Dalmacije – elegantan Šibenik i očaravajući Drniš između kojeg su brojne žene uživale u prirodnim ljepotama svjetski poznatog nacionalnog parka Krka.

“Šibenik je grad kojeg mi žene potajno jako volimo. Bogata mu je povijest, divna arhitektura ali i sadržaji koje nudi čitave godine, ne samo tijekom ljetne sezone, stvaraju dojam grada po mjeri svakog čovjeka. Šibenik je uvijek potrebno istraživati jer kad mislite da o gradu znate sve on će vas ponovo iznenaditi. Drniš je s druge strane mnogima nepoznat (ok – poznat je po finom pršutu) i kao takav isto mamac za istraživanje. Gradovi su međusobno udaljeni pedesetak kilometara pa sam upravo njih stavila u fokus ovog vikenda”, kaže Alma Premerl Zoko, novinarka i modna savjetnica koja je osmislila malo drugačiji način ženskog druženja poznat pod konceptu Ženski vikend Hrvatskom.

Tu počinje priča o Drnišu

Prekrasan petak na ženski način počeo je tako u srcu Drniša. Gradić ima zanimljiv gradski trgu, kavanu u kojoj se pije prefina kava i jedu domaći kolači. Opuštanje od napornog radnog tjedna započelo je upoznavanjem s Antonijom Tomić, višom kustosicom Gradskog muzeja Drniš.

“Tu počinje priča o Drnišu i njegovom kraju”, rekla je simpatično otvarajući vrata. Ono što su vrata otkrila daleko je od onoga što su žene očekivale.

Umjesto drniške nošnje, priče o pršutu i sličnih ‘Drniških stereotipa’ prvi dio muzeja ispričao je priču o životu i radu Ivana Meštrovića.

Ovaj proslavljeni umjetnik potječe iz Otavica, malog sela nedaleko Drniša u kojem je proveo djetinjstvo ali i gdje je po svojoj želji pokopan u Crkvi Presvetog Otkupitelja u grobnici obitelji Meštrović.

U vrlo zanimljivom gradskom muzeju u Drnišu tako su brojne žene oduševile Meštrovićeve skulpture i slike, a nakon razgleda muzejskog postava Antonija je povela žene u istraživanje grada.

Na tom putu se ispreplitala povijest ovog kraja, utjecaj Turaka na izgled grada, ali i ljepota Meštrovićevih djela koja su na poseban način utkana u ovaj grad. Na oltaru župne crkve Gospe od Ružarija postavljena je skulptura Gospe Petropoljke u gradu se može vidjeti i skulptura Majka s djetetom te u prekrasnom gradskom parku fontana Vrelo života…

Doživljaji Drniškog kraja

Drniš s okolicom je jedinstven. U isto se vrijeme spaja tradicija i moderno, bogata povijest ali i inovacije koje privlače brojne turiste u ovaj kraj. Jedna od takvih je Agroturizam Duvančić koji nudi smještaj, ni manje ni više u drvenim bačvama.

U njima je nekad ‘odležavalo’ vino Dalmacijavina a danas bačvice čine jedinstven smještaj. Ima ih sve zajedno 7 komada, u njima može spavati po dvoje, a povezuje ih prekrasan bazen s vodom rijeke Krke.

Domaćin Marko Duvančić na ovom imanju nudi tradicionalni doručak ovog kraja (jaja, pancetu, domaće proizvode) a za večeru se kuha gulaš i domaći specijaliteti poput peke. Kako je na ovom imanju prekrasan zalazak sunca, šteta ga je u ljetnim mjesecima ne doživjeti na bazenu.

Kako prvo izlaganje suncu može biti opasno, potrebna je posebna zaštita lica i tijela. Za to se pobrinuo dm s kolekcijom Sundance proizvoda koji štite kožu od prejakog sunca, ali i proizvodima iz iste kolekcije za njegu lica i tijela nakon izlaganja suncu.

Iz sela u kojem se nalazi ovo prekrasno imanje, sela Razvođe vrlo se lako kreće u istraživanje ovog kraja. Tako su brojne žene zavirile u radionu Ivana Tomića u kojem se izrađuje tradicijska drvena posuda susak.

Ivan je radi od smrike (grana smreke) koju obrađuje te u obliku daščica pretvara u posudu za vino. Oblik joj je tradicionalan – gore je uska, dolje široka, a ručka je napravljena posebnom tehnikom zagrijavanja smreke.

Umijeće izrade ove tradicionalne posude ujedno je i nematerijalno dobro hrvatske baštine. Još je jedan karakterističan eno-gastro suvenir dolazi iz Drniša.

Riječ je o popularnom Drniškom pršutu (zamislite bio je posluživan na krunidbenom slavlju kraljice Elizabete II. davne 1952 godina) specifičnog okusa za što je zaslužna oštra bura i posebna mikro klima.

Kako izgleda put jednog Drniškog pršuta pokazao je popularni pršutar Drago Pletikosa iz čije se pršutane Bel-Cro u Miljevcima najbolje spustiti na srednji tok NP Krka i uz šum Roškog slapa kušati ovu deliciju.

Ljepota NP Krka

Iz Drniša se vrlo lako istraži NP Krka koji svojom ljepotom plijeni pažnju brojnim turistima cijele godine.

Razgledati se može u potpunosti (obilazak može trajati i dva dana) ali i obići parcijalno. Kako je riječ o prekrasnoj prirodi koja mami i opušta, ženska je grupa naučila i kako se zaštiti na prirodan način od krpelja, komaraca ali i ostalih kukaca.

Tu je na poseban način pomogao ekološki sprej Bio Repelent Predator koji sadrži Citriodiol prirodni repelent baziran na limunskom eukaliptusu.

Sprej se lako primjenjuje u bilo kojem položaju, ne ostavljajući film na koži, a zaštiti se može i koža i odjeća. Kad boravite u Drnišu poseban je doživljaj krenuti Srednjim tokom NP – pogledati Roški slap, popeti se do Oziđane pećine i na kraju doživjeti Visovac.

Riječ je o posebnom otočiću površine oko 14000 m2 na kojem se od 1445. godine nalazi franjevački samostan Majke od Milosti, koji je obogaćen arheološkom zbirkom, zbirkom povijesnog crkvenog ruha i posuđa, te vrijednom knjižnicom. Središnji dio otočića skriva i Crkvu Gospe Visovačke, pa se u narodu prekrasan otočić gdje vlada nevjerojatan mir i spokoj naziva i Gospinim otokom.

Đir po Šibeniku sa Šibenskom curom

Šibensko zaleđe pokazalo je svu svoju ljepotu, pa je nedjelja bila zadužena za Šibenik. Gradom polako šeću turisti, osjeti se šušur i ljeto koje samo što nije stiglo.

Kako b se ovaj prekrasan grad doživio na pravi način Ženski vikend je od grada ‘uzeo’ najbolje. Dan je počeo na samom ulazu u strogi centar grada, na prekrasnoj terasi picerije Fontana gdje je Loretta Gracin jedna od beauty zaštitnica grada održala nail art radionicu.

U fokusu su bili Jana Nails trendovi sezone, nove boje i uzorci kolekcije Dolce far niente koje Loretta brojnim domaćim fashionisticama aplicira na nokte u salonu Million dollars babe.

Da su se u Šibeniku žene uvijek dotjerivale dokazala je u obilasku grada vodička Sandra Grgas. Ona s još 10 vodički (članica Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik) priča priču o Šibeniku i kroz program Šibenska cura.

Riječ je o razgledu grada na malo drugačiji način, ispričan kroz zanimljive priče o ženama koje su obilježile ovaj grad u kojem uživaju i redovito istražuju suvremene ‘cure’.

One koje vole proći Šibenskom Kalelargom, zaviriti u galerije i muzej, popeti se na velebnu kulu Sv. Mihovil kako bi čule priču o prošlosti ali i sadašnjosti koju će ovog ljeta obilježiti nastupi brojnih domaćih i svjetskih glazbenih zvijezda.

Gastro remek djela

U Šibeniku se uvijek i jako dobro jelo, pa kad napravite ‘đir’ gradskim ulicama nek vas put odvede u Špajzu. Nalazi se u strogom centru grada, nedaleko gradskog kazališta a u njemu će vas dočekati ‘šibenska cura’ Josipa.

Ona kuha svakog dana prava gastro remek djela koristeći domaće, lokalne proizvode koji su mahom s OPG-a Biluš iz Čiste Velike, u vlasništvu svekrve i svekra vlasnice prostora Tine Biluš.

Na ovom mjestu miriše od ranog jutra, mogu se jesti energetski bogati doručci u kojima dominiraju svježa jaja (probajte pohana jaja na povrću), ali i kušati marende pripremljene na tradicionalan način (probajte platu narezaka ili jaja i kumpira.

U blizini je kultni Vintage bar pa tijekom ljetnih mjeseci tu se može nazdraviti danu koktelom s malinama ili jagodama.

Ženski vikend Drnišem i Šibenikom je napunio srca brojnih žena koje su sretne krenule svojim kućama planirajući kako će ovaj divni dio Hrvatske posjetiti sa svojim obiteljima.

Foto: Nikola Zoko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)