Željko Šimanović – građevinski inženjer koji proizvodi fantastična vina

Foto: Marko Čolić

U prostoru Češke besede, u Zagrebu, nastavljena je ovogodišnja serija promocija vinara pod nazivom “Vrijeme je ZA…” Gost je bio vinar Željko Šimanović iz Kostela Pribičkog s krašičkog područja.

Predstavljeno je osam vina o kojima je uz odličan odaziv iz radionice govorio sommelier Darko Lugarić. Redom su se probali: Pjenušac KOSTEL chardonnay degoržiran 2022., Graševina 2022., Rajnski rizling 2017., Sauvignon 2021., Traminac 2021., Frankovka 2018., Pinot crni 2017. i Ledeno vino graševina 2019. U razgovoru više sudionika i sommeliera je zaključeno da su sva vina enološki čisto i korektno napravljena.

Zbog duljine teksta, izdvojit ćemo četiri od osam kušanih vina.

Foto: Marko Čolić

Pjenušac od chardonnaya je iz berbe 2016. degoržiran početkom 2022.godine sa 12,9 % alkohola, 5,5 kiseline i 1,7 ostatak šećera. Bazno vino je imalo 11.5% alkohola prije druge fermentacije. Konstatirano je da je vino značajnije strukture, mjehurići su sitni, sa mirisom žutog zrelog voća, fine, zrele kiseline u odnosu na godinu berbe. Spada u kategoriju zrelih vina i samom tom činjenicom nema lepršavost i svježinu kao neki pjenušci sa dvije godine ali je potentan i dobro bi se uklopio sa jelima od plave ribe, paštetom od tune, mariniranom srdelom i jačim sirevima. Šimanović je naveo da je pjenušac suport ostatku vinske liste, proizvedu ga oko 2500 boca u biranim godinama.

Rajnski rizling 2017. – 1,5 % alkohola, 6,4 kiselina i 4,8 ostatak šećera je vino koje je osvojilo najveći dio publike. Slamnate do zlatno žute boje sa zelenim nijansama koje otkrivaju svježinu unatoč 5,5-godišnjoj starosti. Vino je u odličnoj ravnoteži mirisa , okusa i svježine. Osjeća se voćnost (citrusi),lagani patinasti mirisi tercijara ( petrolej) koji nisu prekrili voćnost. Voćnost i mineralnost su iznad svih noćekivanja s obzirom na dob vina. Vinar je ovdje po prvi puta opširno govorio o mikrooksigenaciji napravljenoj u ovinjenim bačvama. Za tu svrhu najčešće upotrebljava bačve od 2 do 3000 litara koje u pripremi temeljito čisti iznutra. I kod drugih manjih bačava vinar redovito radi mikrooksigenaciju i naglašava potrebu redovitog dolijevanja vina koje bačva “popije”. Lugarić: ovaj intrigantni rizling može stajati još godinama. Saznali smo da ga ima još oko 800 butelja po nevjerojatnoj MPC od 7 eura. Rekao bih tko prvi djevojka (butelja) će biti njegova! I ja stojim u redu…

Foto: Marko Čolić

Traminac 2021. – 13,8 % alkohol, 5,1 kiselina i 7,5 ostatak šećera. Boja staroga zlata sa nijansama zelene (svježina), visoki dobro uklopljeni alkohol koji čuva kiselinu. Ovaj traminac je crveni, imao je 22,1 ekstrakta, polusuh, okus bijelog ili žutog voća, miris ruže sa blagom gorkastom notom na kraju. Sommelier, dugogodišnji ugostitelj bi ovo vino spario sa rižotima-plodovi mora, sa sirom, buzarom od školjki a od slatkog panakota (panna cotta) sa marelicom, rožata, rapska torta ili ne preslatka kremšnita. MPC 9 eura u vinariji ili dostavom.

I završno vino koje je godinama perjanica podruma – Frankovka 2018., vino s 13,7 % alkohola, 6 kiselina i 2,8 ostatak šećera. Crvena rubin boja, još uvijek mlada, živa. Mirisi bobičasto voće, šumsko voće, višnja, klinčić, cimet…U ustima lijepa kiselina, lagano tijelo. Vidi se da je vinar pazio na fenološku i zrelost sladora.

Šimanović: “Ovo vino ima samo 5 miligrama slobodnog sumpora na litru odnosno 29 sveukupno. Bilo je 26.5 ekstrakta a brano je u najboljim vinogradarskim položajima na Rebru i Miranjcu. Danas većina plasira ovo vino kao dvogodišnje na tržište a najbolje bi bilo kada bi izlazilo nakon 4-5 godina. Ovo je sigurno najbolja crna kontinentalna sorta u Hrvatskoj sa tradicijom sadnje još iz Austro-ugarskih vremena i ranije”.

Lugarić preporučuje slijedeća jela: janjetina, mladi odojak, skuša sa žara, žgvacet od boškarina sa pljukancima… Svi su se složili da je ova sorta kod nas podcijenjena i da bi na svim područjima trebalo više raditi na promociji frankovke. A pinot crni i frankovka će i ubuduće biti u fokusu Šimanovićevih.

Foto: Marko Čolić

Vinariju Šimanović ima cijeli niz starih alata za obradu vinograda i preradu grožđa u podrumu. Do prije tri godine tamo je bila u upotrebi drvena bačva iz 1850. godine od 2700 litara. Sada će zauzeti zasluženo mjesto u novom podrumu uz arhivska vina. Iznad podruma je nekoliko metara zemlje tako da je prirodna temperatura osigurana, ali vinar uz to ima sve moderne uređaje za održavanje temperature vina u inoksu i bačvama.

Željko Šimanović je građevinski inženjer a profesionalno je sa bratom krenuo na tržište u 1992. sa prvom bocom Kostela. Već slijedeće godine su bili na Vinoviti a tijekom godina su dobili na stotine medalja, plaketa i priznanja. Ističem tri puta titulu Županijskog šampiona: Ledeno vino graševina berba 2012. šampion 2013., Izborna berba graševine 2013. šampion 2015. i Ledeni traminac 2016. šampion 2021.

Frankovka iz 2018. je bila dvostruki šampion na Zelini (Smotra vina sjeverozapadne Hrvatske) 2021. kao najbolje ocijenjeno crno vino i najbolje crno mirno vino sa 88 bodova. Bili su i šampioni podregije Plešivica 2014. 15. sa ledenom graševinom i ledenim tramincem. Naposljetku pobjednici u Dubrovniku-Dubrovnik wine trophy 2019. Ledeni traminac iz 2012. sa 91,38 bodova.

Vino dobivaju sa 5,5 hektara u svom posjedu (3,5 ha bijelo grožđe i 1,5 crno-frankovka i pinot crni) te 1,5 ha u najmu. Godišnja proizvodnja je oko 40000 litara a kapacitet podruma je za još toliko ukupno.Vinarija Šimanović je dobra priča o upornosti obitelji u kojoj je otac Stjepan predstavnik četvrte generacije prenio ljubav za vinogradarstvo i vinarstvo na djecu Stjepana i Željka iz pete.

Obiteljsko gospodarstvo Šimanović sada vodi šesta generacija te obitelji Iva Šimanović uz svesrdnu pomoć cijele velike obitelji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)