Zagrebačka županija ima čak 404 zaštićena kulturna dobra

Perivoj oko dvorca Lužnica proglašen spomenikom parkovne arhitekture
Foto: Zagrebačka županija

Povodom prve godine provedbe kulturno-turističkog projekta “KulTurama – pronađi svoju priču u zagrebačkom kraju”, u prostoru Vršilnice Novih dvora u Zaprešiću predstavljeni su rezultati ovog projekta koji je uspješno povezao čak 7 turističkih zajednica i 10 jedinica lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije.

Radi se o turističkim zajednicama Velike Gorice, Zaprešića, Vrbovca, Dugog Sela, Krašića, Pisarovine te Turističkoj zajednici Savsko-sutlanska dolina i brigi, koja obuhvaća područja općina Brdovec, Dubravica i Marija Gorica, a cilj ovog projektnog udruživanja jest integrirani razvoj i upravljanje proizvodima temeljenim na prirodnoj i kulturno-povijesnoj baštini Zagrebačke županije, uz koncept storytellinga i interpretacije baštine, kako bi stvorili drugačiji, konkurentni, inovativni i održivi turistički proizvod te popularizirali kulturu kao glavni narativ turističkih priča.

“Turisti rado i u velikom broju posjećuju Zagrebačku županiju te je pritom neizostavno da istražuju i našu bogatu kulturnu baštinu”, rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec istaknuvši da je na području županije više od 20 muzeja i galerija, 2 centra za kulturu, 12 knjižnica te oko 300 udruga i više od 850 poslovnih subjekata u kulturi i čak 404 zaštićena kulturna dobra. “Sve nas to čini županijom kulture i turizma, a za to su prvenstveno zaslužni vrijedni djelatnici i u kulturi i u turizmu te naši gradovi i općine koji uspješno sljubljuju ove dvije sfere”, izjavio je Kolarec.

Projekt se provodi uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije, a projektno udruživanje odobrilo je Ministarstvo turizma i sporta.

U ime Ministarstva kulture i medija predstavljanju je nazočio državni tajnik Ivica Poljičak rekavši da zavičajni turizam ima brojne specifičnosti te su ovakvi projekti, koji povezuju povijest neke destinacije i njezinu kulturu i kulturnu baštinu sa suvremenim kulturnim i kreativnim industrijama budućnost turizma, ali i kulture. “Štitimo baštinu, a ujedno, kroz ovakve projekte, privlačimo brojne turiste iz cijeloga svijeta”, rekao je Poljičak.

“Udruživanjem smo postigli jednu novu sinergiju i pokušali naš kulturni turizam učiniti zanimljivijim i ispričati jednu novu priču o ovih 10 kulturnih destinacija”, rekao je direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto koja je ujedno i voditelj cjelokupnog projekta. “Kultura je predugo bila van fokusa, a mi smo ovim projektom željeli pokazati da je ona i dalje ključan pokretač turizma na ovim prostorima”, naglasio je Ganjto.

U ime domaćina, prisutnima se obratio pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarski razvitak Grada Zaprešića Miljenko Šoštarić koji se osvrnuo na simboliku današnjeg datuma i lokacije Novih dvora bana Jelačića u Zaprešiću gdje je upriličeno ovo događanje.

“Na današnji dan 1848. godine Josip Jelačić imenovan je dalmatinsko-hrvatsko-slavonskim banom pa tako i ova današnja prva obljetnica projekta KulTurama ima tu povijesnu poveznicu”, rekao je Šoštarić izrazivši nadu da će se i Vršilnica u budućnosti naći na popisu kulturne baštine u sklopu ovog vrijednog projekta.

Ovom prigodom predstavljena je i paleta pametnih suvenira gradova i općina uključenih u projekt KulTurama, a koji su isprintani 3D printerom i biorazgradivi.

Također, najavljen je i projekt “Platforma inovativnih doživljaja kulturnog turizma zagrebačkog kraja” kao i escape kulturne rute koje će dodatno povezati sedam turističkih zajednica uključenih u projekt KulTurama i popularizirati kulturne sadržaje ovog kraja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)