Wowice proslavile Vincekovo na Plešivici, u vinariji Kolarić

Wowice proslavile Vincekovo na Plešivici, u vinariji Kolarić

Udruga Žene i vino (W.o.w.) proslavila je tradicionalni vinogradarski blagdan Sv. Vinka na Plešivici u vinariji Franje Kolarića, koja se nalazi kod Jastrebarskog, gdje vinogradi u obliku amfiteatra padaju s obronaka Plešivice.

Predsjednica Wowica Sanja Muzaferija kazala je da se nada da će proslava Vincekova, kojim se obilježava početak nove vinogradarske godine, postati tradicionalna za članice Udruge žene i vino u vinariji Kolarić, a koje su Wowice redoviti gosti. Sad je sve počelo u vinogradu Radenci Kolarić, uz kobasice, kuhano vino i pjenušce. No, ovo veselo i neobvezno druženje je ono što valja odmah izdvojiti u moru sličnih Vincekova, Vinceški i drugih vinskih smotri u ovo doba godine.

Wowice proslavile Vincekovo na Plešivici, u vinariji Kolarić

Na Vincekovu s Wowicama se sve zna, posebno tko pije, a tko plaća, kao u pravoj košnici, samo bez ‘trutova’. Tu su i ‘potporni članovi’, dobri muževi, ako se neka članica razboli u zadnji tren, ali i oni koji su odluči počastiti svoje ‘bolje polovice’ ugodnim izletom u vinariju Kolarić, koja se nalazi u Hrastju plešivičkom.

Ima na Plešivici dosta vinara, a svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, otputit će se za Vincekovo u gorice, svom vinogradu. Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je precizno propisan obred koji valja obaviti. Pa bez obzira na studen, snijeg, mora se doći do trsa, tu će gazda ritualno odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kuću uz prozor, da bi se nagađalo kad grančice potjeraju, kakva će biti vinorodna godina.

Kolarić kaže da šest hektara vinograda, a upravo ovih dana započinju s radovima rezidbe, njih trojica obave za tri dana, ali električnim škarama jer od ovih običnih znaju boliti ruke. Orezani se trs obredno mora poškropiti starim vinom te se izvjese kobacise koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

“Rezidbom se regulira rast, odnosno prinos pupova”, pojasnio je Franjo 50-ak okupljenih Wowica i njihovih gostiju. Nadalje, s smanjenim brojem pupova dobiva se kvalitetnije grožđe, a onda i vino. No, prije ulaska u vinograd bilo bio dobro poznavati i kondicijsko stanje trsova.

Wowice proslavile Vincekovo na Plešivici, u vinariji Kolarić

Nakon vinograda Kolarić, koji se prostiru na četiri položaja na Plešivici, Wowice koje su najpoznatije po Pink dayu, humanitarnom festivalu pjenušaca u Zagrebu, preselili su se u vinariji Kolarić. Bila je to prilika i za probanje vina iz amfore, te pjenušaca kojeg će ove godine biti 35.000 boca.

Kolarić ističe da se njegov vino može naći u nizu boljih restorana u Zagrebu, gdje se prodaje kao vino kuće. Uz to, stare plešivičke sorte mogu se naći u zanimljivim kombinacijama i u samoj vinariji, koja ima i 16 soba i restoran od 170 mjesta. Tu je i velika i zanimljiva kolekcija drugih vina, koje vinari jedni drugima, rado poklanjaju.

Naravno, kupnja vina na kućnom pragu u vinariji, nije obvezna, ali smo primijetili da po prijateljskim cijenama od 40 do 100 kuna za butelju vina, ona mogu naći kupca. Nećemo napisati baš sve, ali poziv za sljedeće druženje s Wowicama sigurno nećemo odbiti. (M. Petković)

Foto: M. Petković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)