VRGORAC: Uskoro počinju Dani dalmatinskog pršuta i vina

VRGORAC: Uskoro počinju Dani dalmatinskog pršuta i vina

Tradicionalni eno-gastro festival Dani dalmatinskog pršuta i vina i ove se godine održava u Vrgorcu te na jednom mjestu donosi ono najbolje što vrgorski kraj može ponuditi. Festival se otvara u petak 31. svibnja s početkom u 17 sati te traje do nedjelje 2. lipnja, a održat će se u impozantnom ambijentu Gradskog parka Vrgorca, jednog od najljepših parkova Dalmacije.

Trodnevna manifestacija posjetiteljima će ponuditi obilje zabave i gastronomskih užitaka te još jednom podsjetiti na razloge zbog kojih je Vrgorac Deklaracijom i službeno proglašen Gradom dalmatinskog pršuta i vina.

VRGORAC: Uskoro počinju Dani dalmatinskog pršuta i vina

“Vrgorac i ove godine raširenih ruku dočekuje sve ljubitelje vrhunskog pršuta, iznimnih vina i odlične zabave na najznačajnijoj manifestaciji za naš kraj, koja nas stavlja na kartu najpoznatijih gastronomskih festivala u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Dani dalmatinskog pršuta i vina izvrsna su prilika za uživanje u našim lokalnim običajima, zamamnim mirisima i okusima te odličnim koncertima. Na samo sat vremena vožnje od Splita, četiri i pol sata vožnje od Zagreba i svega pola sata od cijele Makarske rivijere, Vrgorac sljedeći vikend postaje idealna destinacija za odmor, opuštanje i guštanje”, izjavila je Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca.

Vrgorska je regija u mnogočemu specifična, a njezini se stanovnici osobito ponose svojim gastronomskim uspješnicama – sočnim jagodama, vrhunskim pršutom i posebnim vinima. Iz Vrgorca i okolice dolazi više od polovice ukupno uzgojenih jagoda u Hrvatskoj, a s preko 13 milijuna zasađenih čokota loze plodno je Vrgorsko polje najveće vinogorje u Hrvatskoj. “Naš je kraj jedinstven po tome što obiluje autohtonim sortama od kojih su neke gotovo iščezle, no ponovno su revitalizirane zahvaljujući velikoj ljubavi prema našem zavičaju i ponosu na sve ono što imamo. Danas je pozornost priznatih sommeliera usmjerena na Vrgorac i okolicu, a naše se sorte Zlatarica vrgorska, Trnak i Plavka poštuju i cijene te dobivaju važna mjesta na vinskim kartama. U njihovu će se posebnost i kvalitetu moći uvjeriti i posjetitelji Dana dalmatinskog pršuta i vina, a mi vinari jedva čekamo da ih ugostimo”, izjavio je Dario Gašpar, suvlasnik Vinarije Gašpar iz Umčana nedaleko Vrgorca.

VRGORAC: Uskoro počinju Dani dalmatinskog pršuta i vina

U Vrgorcu se nalazi i najveća pršutana u jugoistočnoj Europi iz koje na hrvatske stolove stiže više od 70 posto proizvodnje certificiranog dalmatinskog pršuta. “Dalmatinski je pršut omiljena delicija u cijeloj Hrvatskoj, a Dani Dalmatinskog pršuta i vina izvrsna su prilika da građane dodatno educiramo te ih potaknemo da u njemu uživaju još češće. Posebnost je dalmatinskog pršuta, zaštićenog oznakom zemljopisnog podrijetla, u tradicionalnom i prirodnom procesu proizvodnje bez dodanih konzervansa i aditiva, soljenju morskom soli te sušenju i zrenju u razdoblju od najmanje godinu dana”, izjavio je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta.

Dani dalmatinskog pršuta i vina počinju u petak 31. svibnja u 17:00 sati podizanjem zastave grada Vrgorca, a svake će večeri tijekom manifestacije za posjetitelje biti organiziran bogat zabavni program. U sklopu njega moći će kušati dalmatinski pršut i ostale tradicionalne suhomesnate delicije, autohtona vina vrgorskog kraja i brojne druge domaće proizvode sa štandova preko 40 izlagača iz raznih krajeva Hrvatske i BiH.

VRGORAC: Uskoro počinju Dani dalmatinskog pršuta i vina

Tijekom kulinarskog showa Mediteranska kuhinja na vrgorskom pjatu vrhunski će chefovi iz ŠKMER-a (Udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) Rene van Sevenant, Marija Lulić, Željko Neven Bremec te već tradicionalna kulinarska zvijezda manifestacije, legendarni Stevo Karapandža spajati okuse Vrgorca u vrhunske gastronomske kreacije. Na izložbi Vrgorska poljoprivreda nekad u Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine posjetitelji će moći razgledati povijesne fotografije koje prikazuju najrazličitije poljoprivredne djelatnosti u Vrgorskoj krajini kroz minulo 20 stoljeće.

Stručnjaci iz područja poljoprivrede i gastronomije moći će tijekom manifestacije poslušati zanimljiva predavanja pa će tako u petak 31. svibnja u 17:30 biti održana panel-rasprava na temu ostanka i opstanka u Dalmatinskoj zagori, s naglaskom na mesoprerađivačkoj i poljoprivrednoj proizvodnji. U subotu 1. lipnja manifestacija će započeti u 10 sati predstavljanjem projekta revitalizacije autohtonih sorti Zlatarica vrgorska i Trnak u kušaonici Vinarije Pilač u organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. (M. Petković)

Foto: Press

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)