VOĆNA VINA RAAK: Uzbudljiva desertna i voćna vina kakva u Hrvatskoj još nisu rađena

Voćna vina RAAK

Vinarija RAAK iz Draganića kod Jastrebarskog predstavila je svoja desertna i voćna vina – od višnje i aronije/crnog ribiza – u Red red wine baru u Zagrebu.

Degustaciju su vodili Boris Rak i njegova supruga Lorena, a prigodne plate sa sirevima za sljubljivanje uz vina pripremio je chef wine bara Drago Bošnjak.

Uzvanici su se najprije upoznali s vinima RAAK, uzbudljivim desertnim i voćnim vinima kakva u Hrvatskoj još nisu rađena. U ponudi imaju jedno rijetko voćno vino koje nije slatko (pa se može slagati uz mnoga jela) – od aronije obogaćene crnim ribizom, te romantično vino od dvije vrste višanja – kontinentalnih i maraske. Potom je slijedilo uparivanje vina sa sirevima. Prvo se kušalo sir mariniran u RAAK vinu od aronije/crnog ribiza, a onda plavi i kozji sir s domaćim džemom crnog ribiza i bobice aronije s limunovim sokom.

Jedna od starih draganićkih obitelji je Rak (stara latinska verzija Raak). Ideju poštivanja prirode obitelj Rak još njeguje, uzgajajući voće na ekološki način na vlastitoj plantaži od pet hektara te radeći bogata voćna vina od visokokvalitetnog biranog voća.
Jedan od članova obitelji je Lorena Rak, 35-godišnja brazilska pravnica koja je ostavila u Brazilu odvjetničku karijeru i udala se u Draganić. Iako je došla iz grada Salvadora od 3 milijuna stanovnika, lijepo se uklopila u malu hrvatsku općinu s 3000 stanovnika.
‘Otkad sam došla u Hrvatsku imala sam želju raditi neke specijalne proizvode od eko voća. Kad se toj želji pridodala ljubav svekra i supruga prema crvenim vinima, nastao je jedan partnerski trio’, kaže Lorena.
U vinariji Raak predani su cilju izrade vina koje je spoj inovativnih i uzbudljivih okusa s visokim hranjivim vrijednostima voća. Za vino koriste samo voće koje nikad nije bilo tretirano kemijskim sredstvima. Imaju vlastiti uzgoj voća i moderno opremljenu novu vinariju. Od izuzetne im je važnosti sačuvati vitamine i minerale koji se nalaze u voću. Stoga enološki proces vode tradicionalnim postupcima kako bi zadržali korisne tvari iz voća.
Obitelj Rak se uzgojem voća bavi od 2012. godine. Dok je bio manji obujam posla, uspijevali su obavljati sve radove, od najveće plantaže crnog ribizla u Hrvatskoj sa 15.000 grmova, do prerade, ali od ove godine zapošljavat će nove radnike.
Boris Rak kaže da im je u proizvodnji vina bio cilj obogatiti hrvatsku ponudu desertnih vina i vina od voća te stvoriti vina koja su uzbudljiva i kakva u Hrvatskoj još nisu rađena. U ponudi imaju rijetko voćno vino od aronije obogaćene crnim ribizom koje nije slatko (pa se može slagati uz mnoga jela) te romantično i nešto slađe vino od dvije vrste višanja, kontinentalnih i maraske. Oba vina se rade pod sloganom ‘nova dimenzija vina’. Njihove su butelje iz Austrije, a prve su u Hrvatskoj opremljene etiketama od prirodne kože, otporne na vlagu, te izvedene ručnim radom. Godišnja proizvodnja vinarije Raak iznosi od 10.000 do 20.000 litara vina.
Vina Raak kupuju restorani, vinski barovi, manje trgovine domaćim proizvodima i delicijama, te slastičarnice. Prisutni su na tržištu od Varaždina do Dubrovnika i u nekoliko internet trgovina te u Austriji. Prva su voćna vinarija koja plasira vina u ugostiteljstvo i turizam. U narednom periodu planiraju proširiti proizvodnju voća i vina, a cilj je proizvesti još nekoliko fantastičnih voćnih vina kakva u Hrvatskoj i Europi još nisu rađena.
‘Većina ljudi misli da su voćna vina nešto potpuno novo, no ona su se radila još u srednjem vijeku, od višanja, ribiza i još nekoliko vrsta voća. Konkretno, upravo u Draganiću, naša stara baka nam je kazivala kako se sjeća, kad je bila djevojčica, da su između dva svjetska rata mještani radili vina od jabuke’, zaključuje Boris Rak iz Vinarije RAAK. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)