VINSKI FESTIVALI: U Makarskoj otvoren 4. Dalmacija Wine Expo

Dalmacija-Wine-Expo

Najšarmantniji vinski događaj, četvrti po redu Dalmacija Wine Expo, otvorio je svoja vrata, brojnim izlagačima, gostima, novinarima i drugim posjetiteljima koji su došli protekloga – prvoga svibanjskog vikenda, uživati u vinskoj čaroliji i mnoštvu događaja koje je ponudio ovaj festival.

Dalmacija Wine Expo u velikom je šatoru na glavnoj gradskoj plaži otvorio gradonačelnik Makarske Milan Ožić Bebek, a pokrovitelj je ovogodišnjih vinskih susreta u ovom živopisnom jadranskom gradiću predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

– Kako je jedan od važnijih ciljeva festivala pružiti pregled vinske proizvodnje cijele Dalmacije, ove smo se godine posebno potrudili taj cilj ispuniti što sveobuhvatnije. Pribavili smo vina i privukli izlagače iz svih vinogorja ove antičke vinske regije. No, kako bismo posjetiteljima omogućili uvid u nacionalnu vinsku scenu, pobrinuli smo se da nam se ove godine predstave izlagači iz drugih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine, pa ćete, uz najbolja dalmatinska vina, uživati i u ponajboljim malvazijama, graševinama i žilavkama – kažu voditelji organizacijskog tima – Zoran Paunović i Saša Špiranec.

Na sajmu, između ostalih, zamjećujemo izložbene štandove Vinograda Nuić i Vinarije Zadro koji Dalmacija Wine Expo ističu kao jedan od najznačajnijih vinskih festivala i prigoda za nove susrete i razmjenu iskustava.

Novinari, pak, iz nekoliko zemalja i desetaka redakcija – novinskih, TV, web-portala, među kojima je bila i vaša reporterka, ocjenjivali su najbolji omjer vina i šest ponuđenih jela koje je osmislio chef Andrej Barbieri, u programu Perfect Match priređenom u hotelu Osejava.

Priređena je i tradicionalna Vinska škola koju vodi certificirani britanski vinski edukator, Mostarac rođenjem Dennis Dražan Šunjić, koji je održao tečajeve vina za konobare i druge zainteresirane vinoljupce. Tu je i program Zvijezde kuhinje koji je, ponovno, širom otvorio vrata makarskih restorana i hotela u potrazi za najfinijom hranom i idealnim vinskim parovima što su ih osmislili i predstavili renomirani chefovi iz cijele Hrvatske.

Ovogodišnji Dalmacija Wine Expo donio je i niz radionica, VINOLAB, edukacijskih predavanja, kao i druženje na velikom partyju hotela “Dalmacija”. Za novinare je, pak, priređen pravi vinsko-edukacijsko-povijesni užitak – svi zajedno krenuli su u istraživanje vinskoga zemljovida Hvara, otkrivanje malo poznatih priča povijesti i posjete najpoznatijim hvarskim vinarima. (Tekst i foto: Misijana Brkić-Milinković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)