VINSKE ZANIMLJIVOSTI: Znate li da je feričanačka kapljica inspirirala i Franza Liszta?

Feričanci - vino, podrum

Feričanci, slavonsko mjesto na rubu Osječko-baranjske županije, danas bi vjerojatno živjelo u anonimnosti da nije vrhunskih vina koja su ga proslavila u Hrvatskoj i svijetu.

Feričanačko je vino kroz povijest bilo vjerni pratitelj poznatim piscima i skladateljima ovoga kraja. Čest gost ovdašnje plemenitaške obitelji Mihalović bio je i Franz Liszt, poznati skladatelj koji je inspiraciju za svoja glazbena djela pronalazio upravo u vrhunskoj feričanačkoj kapljici.

Na toj tradiciji stasala je poznata vinarija Feravino, s podrumom iz 1804. koji je danas među tehnološki najmodernijima u Hrvatskoj. Unatoč svim čudima suvremene tehnologije u podrumu, grožđe u vinogradima Feravina i danas se bere ručno. Tako je Feravino jedina velika hrvatska vinarija koja proizvodi više od milijun litara vina, a većina radova obavlja se ručno.

Vinogradi okruženi slavonskim šumama, protežu se između Krndije i Papuka, kreirajući prekrasne pejzaže koji pozivaju na šetnju i opuštanje.

Najpoznatijim položajem Feravina – Goveđom glavom, dominira stara Vincilirska kuća, danas obnovljeni ugostiteljski objekt, a planira se i otvaranje novog restorana u sklopu poznatog Starog podruma, kao i potpuno novi reprezentativni barrique podrum koji će se protezati na površini od čak tisuću četvornih metara.

Feričanci - vinogradi

I još jedna zanimljivost. Feravino je jedina kontinentalna vinarija koja u proizvodnji ima jednako zastupljena crna i bijela vina s naglaskom na Frankovku. Ovo odlično, unikatno vino cijenjeno je svugdje u svijetu, a početkom ljeta Frankovka Miraz 2012. u Meksiku se okitila dvostrukom zlatom.

Uz moćnu liniju Miraz, tu je i svježija i laganija linija Dika, koja se od ove godine na tržištu pojavila u potpuno novom modernom ruhu s etiketom koja jednostavno poziva na degustaciju. (M. Petković)

Foto: Press

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)